De Russische centrale bank heeft haar goudreserves sinds het midden van de jaren 2000 bijna verzesvoudigd waardoor zij nu de op vier na grootste goudvoorraad ter wereld heeft, met een waarde van ongeveer 140 miljard dollar (2.300 ton).
Daarnaast heeft het land nog gigantische reserves in de grond. Denk daarbij niet alleen aan goud, maar ook aan andere belangrijke grondstoffen als olie, lithium en palladium.
Volgens westerse media is goud het actief dat Rusland zou kunnen verkopen om de roebel te ondersteunen, welke flink is gekelderd nu de westerse wereld Rusland economisch heeft weten te isoleren.
Maar volgens diezelfde media zou dat wel eens moeilijk kunnen worden. De opgelegde sancties verbieden instellingen uit de VS, het VK en de Europese Unie namelijk zaken te doen met de Russische centrale bank.
Echter richt Poetin zijn blik simpelweg oostwaarts – op centrale banken in landen als India en China om goud te verkopen, er leningen mee veilig te stellen of in eigen valuta te handelen.
Zo gaat India rustig door met de aankoop van Russische ruwe olie in roebels en roepies, ondanks de druk van de Verenigde Staten. Het door de staat gerunde Indian Oil Corp. heeft onder meer een overeenkomst gesloten om 3 miljoen vaten Russische ruwe olie te kopen.
En mocht Rusland echt wanhopig worden zou het ook goud in eigen land kunnen verkopen om roebels op te kopen, aldus Citigroup. Als dat tegen een vaste prijs gebeurt zou dat neerkomen op een interne goudstandaard.
Zoltan Pozsar – strateeg bij Credit Suisse Group: “If things get worse, you could basically re-anchor to a pile of gold. You need an anchor in situations like this”
Hoe dan ook lijkt het dat de centrale bank van Rusland op het moment nog weinig noodzaak ziet om goudreserves te liquideren.
En Rusland heeft de afgelopen jaren ook waarschijnlijk helemaal geen goud gekocht om eigen fiat valuta te ondersteunen, maar eerder als ondersteuning om zaken niet langer in dollars af te handelen.
Mocht de Russische centrale bank actie ondernemen lijkt daarbij China de belangrijkste potentiële opkoper van Russisch goud.
Ten eerste heeft China een reële interesse in het vergroten van de goudreserves. Tussen 2009 en 2021 heeft Beijing bijna 900 ton goud aan de reserves toegevoegd.
Ten tweede zou Beijing, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen weken, deze reserves graag verder willen uitbreiden omdat het vreest in de toekomst met Rusland-achtige sancties te maken te krijgen voor acties gekeken naar haar eigen buitenlands beleid.
En ten derde zou, met een gigantische landgrens tussen de twee landen, het verschepen van goud van Rusland naar China in ruil voor geld, goederen of diensten relatief gemakkelijk zijn.
Bronnen: War on the Rocks, Fin News, Bloomberg, Voa News