De rol van goud binnen de internationale financiële en monetaire wereld is de afgelopen jaren drastisch veranderd. De crisis in 2008 was een les voor centrale banken dat er altijd een vorm van onzekerheid zal bestaan op de markten.
Sindsdien werden de meesten van hen dan ook opnieuw goudkopers, in plaats van verkopers. Nu lijkt er een nieuwe vlucht naar goud, onder meer dankzij torenhoge inflatie en de oorlog in Oekraïne.
Goudanalist Jan Nieuwenhuijs schrijft in een analyse voor Gainesville Coins dat landen op deze onzekerheden hebben voorgesorteerd. Zo waren er onder meer de Oostenrijkse, de Nederlandse en de Duitse centrale bank die goud repatrieerden.
In 2013 was het de Duitse centrale bank die als eerste aankondigde dat het goud uit Frankrijk en de VS zou repatriëren. Momenteel ligt 50 procent van het Duitse goud binnen de eigen landsgrenzen, de andere helft ligt nog in Londen en New York.
Maar ook Frankrijk repatrieerde haar goud. De centrale bank van Frankrijk heeft ergens tussen 2013 en 2016 de laatste 221 ton goud van de monetaire reserve teruggebracht naar Parijs.
Op dit moment wordt zeker 2.435 ton aan goud bewaard in het Parijse La Souterraine. Volgens Nieuwenhuijs is met zekerheid te zeggen dat al het Franse goud daadwerkelijk in Parijs ligt.
Op een conferentie van de London Bullion Market Association gaf Alexandre Gautier, toenmalig directeur marktoperaties van de Franse centrale bank, in 2013 een presentatie.
Daarin werd duidelijk gemaakt dat het instituut 91 procent van de 2.435 ton goud in Parijs bewaarde. Zo’n 9 procent daarvan zou dus nog in het buitenland aan worden gehouden.
Op pagina’s van de centrale bank staat echter te lezen dat sinds 2016 de volledige 100 procent van het Franse goud in Parijs zou liggen. Ergens tussen 2013 en 2016 heeft de centrale bank dus de resterende 221 ton goud van het buitenland naar eigen bodem gebracht.
Wanneer dat precies is gebeurd kon Nieuwenhuijs niet achterhalen omdat de centrale bank niets kwijt wil over dit onderwerp. Het goud kwam daarbij zeer waarschijnlijk uit het Verenigd Koninkrijk.
Centrale banken van Europa en westerse landen bezitten doorgaans meer goud dan die van opkomende Aziatische landen.
Daardoor zullen westerse overheden minder geneigd zijn om meer goud bij te kopen, maar zij sturen wel degelijk goudbeleid bij om controle over het edelmetaal te versterken. Onder meer dus middels repatriëring.
Bron: Gainesvillecoins