De laatste keer dat we met inflatie van deze omvang te maken hadden, was in de jaren ‘70. Dat is vijftig jaar geleden.
Er zijn met andere woorden maar weinig ondernemers die zélf ooit met inflatie geconfronteerd werden. Het is nieuw voor iedereen.
De meeste ondernemers zijn overigens vooral bezig met het runnen van hun bedrijf en hebben amper aandacht voor de macro-economische situatie.
Het zorgt ervoor dat velen wat achter de feiten aanlopen en niet adequaat reageren op deze nieuwe omgeving.
Ze staren als konijnen in een lichtbak en weten even niet goed wat doen.
Moeten we de prijzen verhogen? Met hoeveel? En als we de prijzen optrekken, hoeveel klanten gaan we dan verliezen?
De stijgende prijzen vreten de winstmarges aan maar toch worden de stijgingen maar met mondjesmaat doorgerekend.
Zo stegen de consumentenprijzen in de voorbije 12 maanden met 8,33%.
Wanneer we echter kijken naar de producentenprijzen, zeg maar de prijzen die bedrijven elkaar doorrekenen, dan zien we een stijging van … 52,7%!
Kijk, als de prijzen die bedrijven betalen met 52,7% stijgen en de prijzen die ze klanten doorrekenen met amper 8,33%, dan weet je dat de winstmarges van bedrijven onder gigantische druk staan.
Ik gok erop dat de meeste bedrijven momenteel een wat afwachtende houding hanteren en hopen dat de prijzen weer even snel zullen dalen als ze zijn gestegen.
Dat is natuurlijk een situatie die niet lang vol te houden is. Als de prijzen toch niet gaan dalen, hebben ze straks geen andere keuze dan de hogere kosten toch maar door te rekenen.
Het is dat of failliet gaan.
Politici en economen mogen dan wel staan roepen dat de inflatie straks wel weer vanzelf zal verdwijnen, maar ze negeren daarbij dat de huidige producentenprijzen bedrijven dwingen tot verdere prijsstijgingen.
En de inspanningen van de centrale banken om via een monetaire verstrakking de inflatie af te koelen, is momenteel niets meer dan een slag in het water.
We moeten maar naar de olie- en gasprijzen kijken om te beseffen dat de inflatie nog niet meteen zal verdwijnen.