Centrale banken zullen hun strategieën voor deviezenreserves met betrekking tot de Amerikaanse dollar en de euro heroverwegen. Dit als gevolg van de recente financiële sancties van het Westen, aldus de centrale bank van Rusland in een verklaring.
Rusland verwacht dat andere centrale banken, vooral die in Azië en het Midden-Oosten, meer goud zullen kopen en zullen kiezen voor valuta’s zoals de yuan.
Volgens de World Gold Council is de wereldwijde vraag naar goud daarbij in het eerste kwartaal van 2022 met 34 procent gestegen op jaarbasis.
De verschuiving naar activa zoals goud heeft alles te maken met de sancties van het Westen tegen Rusland en de gesprekken over een mogelijke inbeslagname van de bevroren Russische reserves, aldus de Russische centrale bank.
De Russische centrale bank voegde daaraan toe dat zij zelfs zou kunnen overwegen negatieve rentetarieven in te voeren voor bankdeposito’s in dollars en euro’s.
In april kondigde de Russische centrale bank aan dat ze begin dit jaar haar posities in Amerikaanse dollars nog verder had teruggebracht, en voegde eraan toe dat ze ondanks de gevolgen van de westerse sancties genoeg yuan en goud had.
Volgens de gegevens heeft de centrale bank haar aandeel van Amerikaanse dollars in de reserves teruggebracht tot 10,9 procent per 1 januari 2022. Dat is bijna de helft minder dan de 21,2 procent een jaar eerder.
De aangehouden yuan’s stegen van 12,8 naar 17,1 procent en de aangehouden euro’s stegen van 29,2 naar 33,9 procent.
Het aandeel goud in de reserves is daarbij gedaald van 23,3 tot 21,5 procent. Volgens de laatste gegevens van het IMF bezat Rusland eind januari bijna 2.300 ton goud – de op vier na grootste soevereine goudbezitter.
Deze week werd verder bekend dat de Credit Bank of Moscow (MKB), een van de grootste particuliere kredietverstrekkers van Rusland, van de regering een vergunning gekregen heeft voor de export van goud.
Daarmee is zij de volgende Russische bank die zich tot de handel in edelmetalen wendt om de gevolgen van de sancties te compenseren.
Na de sancties zijn de Russische goudmijnen en banken – die nog steeds edelmetalen in het buitenland kunnen verhandelen – op zoek naar kopers omdat de vraag in eigen land onstabiel is.
De centrale bank, die de voorbije jaren de belangrijkste koper van Russisch goud van commerciële banken was, heeft sinds 24 februari haar regels voor goudaankopen meermaals gewijzigd, waaronder een kortstondig besluit om alle aankopen stop te zetten.
De vraag naar goudbaren in Russen piekte overigens wel in maart, nadat Moskou een belasting op de toegevoegde waarde van 20 procent op goudaankopen had afgeschaft.
Maar die vraag is sindsdien verzwakt doordat de roebel, dat aanvankelijk flink verlies leed door de sancties, verliezen compenseerde en nu zelfs de best presterende valuta ter wereld is geworden.