De centrale bank van Zimbabwe is van plan om gouden munten aan het publiek te verkopen, om zo de munteenheid van het land te stabiliseren en een alternatief voor de Amerikaanse dollar te bieden.
De gouden munten zullen Mosi oa-Tunya Gold Coin worden genoemd. De term betekent “Rook die dondert”, een verwijzing naar de Victoria Falls, ’s werelds grootste waterval, die Zimbabwe en Zambia doorkruist.
De centrale bank van Zimbabwe zal vanaf 25 juli beginnen met de verkoop van de gouden munten in een poging de inflatie te beteugelen. Ze zullen worden verkocht door Fidelity Gold Refinery, Aurex en lokale banken.
Gouverneur van de centrale bank John Mangudya gaf deze week te kennen: “The monetary policy committee expressed great concern on the recent rise in inflation. The committee noted that the increase in inflation was undermining consumer demand and confidence and that, if not controlled, it would reverse the significant economic gains achieved over the past two years”
Volgens Mangudya kunnen gouden munten worden gekocht met de plaatselijke munteenheid, de Amerikaanse dollar en andere buitenlandse munteenheden. De prijs zal worden vastgesteld op basis van de internationale goudprijs en de productiekosten.
De 1 ounce 22 karaat munt zal worden geïdentificeerd aan de hand van een serienummer en kan gemakkelijk in contanten worden omgezet, lokaal en internationaal worden verhandeld en worden gebruikt om transacties te verrichten. De gouden munten kunnen ook worden gebruikt als onderpand voor leningen.
De munt maakt deel uit van maatregelen om het hoofd te bieden aan een valutacrisis die heeft geleid tot een stijging van de jaarlijkse inflatie tot 192 procent in juni en een scherpe daling van de Zimbabwaanse dollar, die dit jaar meer dan twee derde van zijn waarde ten opzichte van de dollar heeft verloren.
IH Securities, een in Harare gevestigde broker, verwacht dat de verkoop van de munten het vertrouwen van investeerders in de Zimbabwaanse dollar, die voor de aankoop van de munten zal worden gebruikt, zal doen toenemen.
Zimbabwe heeft ook plannen bekendgemaakt om de Amerikaanse dollar voor de komende vijf jaar als wettig betaalmiddel te gebruiken om de wisselkoers van het land te stabiliseren, de tweede keer dat Zimbabwe de dollar als wettig betaalmiddel legaliseert.