Blijven Goud en Zilver vandaag toch wat achter op de verwachtingen, nu we in andere markten serieuze barsten zien?
Hadden we ook al niet meer moeten “krijgen” qua prijs prestatie voor beiden?
In de nieuwsbrief van vandaag en die van volgende week, geven we enkele redenen waarom wij op dit moment uiterst comfortabel zitten in fysiek edelmetaal. Waarom we veel meer “kansen” zien dan “bedreigingen”.
Waarom wij enkel nog benieuwd zijn naar de timing van wat komen gaat, niet zozeer het feit dat edelmetalen belangrijker gaan worden in de toekomst.
De voorbije twintig jaar hebben we zelf op letterlijk tientallen momenten goud en/of zilver aangekocht en dat gebeurde achteraf bekeken, eigenlijk niet zo vaak op het ideale moment. Daarmee bedoelen we een moment waarna de prijzen enkel verder stegen.
In de realiteit zagen we dus dikwijls ook later nog onze aankoopprijs terug op de tabellen staan. Alvorens diezelfde prijs daarna pas echt verder kon stijgen en soms moesten we daar echt wel even geduld voor hebben.
Het gebeurt gewoon dikwijls dat we voor de edelmetalen veel stijging zien op een relatief korte termijn en dat er in de periodes daartussen veel minder actie te beleven valt.
Zilver is nu een heel goed voorbeeld, waar de prijs nog steeds een grote sprong uit 2020 aan het “verteren” is.
(indien u ze nog niet gelezen heeft, lees dan zeker de analyse die Maarten Verheyen hier maakt – zilver lijkt ons vandaag op die manier wel zondermeer goedkoop)
Nu, ondanks dat, ondanks “alles”, is ons effectief rendement (alleszins op het goud gedeelte) bijna exact 9% per jaar, sinds die allereerste aankoop van fysiek goud in 2002.
9% rendement per jaar, betekent een verdubbeling van waarde elke 8 jaar!
(Fysiek zilver kochten we pas vanaf 2014 opnieuw en daar halen we dat gemiddelde rendement voor de duidelijkheid nog niet)
Wanneer we de exact twintig jaar die we zelf in goudmarkt actief zijn terugkijken, dan is dit geen moment om ongemakkelijk te zitten met een positie in fysiek edelmetaal.
Op lange termijn heeft de prijs van goud altijd een relatie gehad met de hoeveelheid geld die er gedrukt werd en als we daarmee nu mogen vergelijken, dan hebben we nog wat tegoed!
Voor ons (en niet alleen voor ons, zie de PS onderaan) blijft fysiek goud rijkdom die niemand kan bijdrukken. Als we de komende jaren iets gaan nodig hebben, dan is het wel een stabiele reserve (rijkdom dus).
Uw positie opbouwen in goud? Kijk dan hier.
In Zilver? Hier opgeslagen in Zürich en alternatief HIER voor verzending/afhaling.
Tot binnenkort!
Het goud999 team!
T: +32 11 960 400 E: info@goud999.com
P.S. Hoe zeldzaam is goud?
In de gehele menselijke geschiedenis, hebben we ongeveer 25 gram goud gevonden per persoon die op dit moment leeft.
That’s it, meer is er niet!
Niet iedereen kan dus een gouden Krugerrand of een andere munt van 1 ounce bezitten, indien AL het bovengrondse goud in deze vorm werd geslagen, want deze munten bevatten meer dan 31 gram goud.
En natuurlijk zit het meeste goud niet in munten. Zowat de helft zit in juwelen en nog eens ongeveer een achtste van de totale hoeveelheid ligt stof te vergaren in kelders van Centrale Banken.
Die laatste hoeveelheid, in bezit van CB’s, neemt de laatste jaren met ongeveer 600 ton per jaar toe.
Waarvoor zou dat fysiek goud van Centrale Banken in de toekomst moeten gaan dienen? 😉