Daar is de silversqueeze weer

Ik durf er bijna niet meer over te beginnen, maar we moeten het toch nog eens over silversqueeze hebben.

Aan de prijs valt het misschien niet af te lezen, maar de zilvervoorraden op zowel LBMA als Comex zijn sinds de start van de squeeze blijven dalen.

Op de Comex zijn op dit moment maar 46 miljoen ounces meer beschikbaar, en dat komt overeen met minder dan één maand wereldwijde productie.

\"\"
Als je weet dat India vorige maand 58 miljoen ounces zilver importeerde, dan weet je hoe krap de zilvermarkt momenteel is.

Ik heb de voorbije jaren herhaaldelijk geschreven over de manipulaties van de edelmetaalmarkten en steevast kreeg ik dan de vraag of en wanneer dat ooit zou stoppen.

Ik schreef daar drie jaar geleden al eens het volgende over:

“Als je mij vraagt hoe lang men de goudprijs kan blijven manipuleren, dan zeg ik: tot er fysieke tekorten ontstaan.

Dit is één van de redenen om edelmetaal enkel fysiek aan te houden. Er is immers veel meer papier dan onderliggend metaal.

Als houders van papieren edelmetaal panikeren en hun claims omzetten in het fysieke spul, zullen er heel wat beleggers met lege handen achterblijven.

Zij zullen dan eindelijk het verschil begrijpen tussen papier en fysiek, al zal het te laat zijn.”

De shorters hebben kosten nog moeite gespaard om de prijs lager te duwen en zoveel mogelijk zwakke handjes uit de markt te duwen.

De oorlog in Rusland maakt hen het leven echter een stuk moeilijker.

Maar liefst 73% van de zilverproductie is een bijproduct van zink, koper, lood en goud.

Een mijn produceert zink, maar een deel van de ertsen bestaan ook uit zilver. Deze ertsen worden naar de smelters gestuurd die het zink en het zilver scheiden van het gesteente.

Dit is echter een bijzonder energie-intensief proces waardoor Europese smelters de productie moeten stilleggen. Ze zijn aan deze energieprijzen simpelweg niet meer competitief.

Als er minder zink wordt geproduceerd, zal er uiteraard ook veel minder aanbod van zilver zijn waardoor de reeds krappe markt stilaan met tekorten mag rekening houden.

Wie (fysiek!) zilver bezit, kan rustig afwachten en de positie eventueel verder uitbreiden. 

Wie ETF’s of andere papieren producten bezit, heeft nog een kleine window of opportunity om deze twijfelachtige claims te ruilen voor fysiek.

Koop hier je zilver 

groeten,

Maarten Verheyen