Goud werd vorige week in China verhandeld tegen een enorme premie ten opzichte van de koers in Londen en New York, omdat de opleving van de vraag groter was dan de import van het land.
Benchmarkprijzen in Shanghai zijn gestegen tot een premie van meer dan 43 dollar per ounce ten opzichte van hun Londense equivalent.
Dat is het meest sinds 2019, volgens gegevens van de World Gold Council. Ongebruikelijk is dat de twee in de loop van de maand gestaag uiteenliepen, waarbij de Chinese markt relatief stevig bleef ondanks de druk op de internationale prijzen.
Het verschil laat zien hoe de vraag in China groter is dan het aanbod, dat wordt beperkt door het overheidsbeleid. Alleen geaccrediteerde banken in het land mogen goud importeren, waarbij de hoeveelheden worden vastgesteld door de People\’s Bank of China (de Chinese centrale bank).
Banken zullen waarschijnlijk nieuwe importquota ontvangen in oktober. Lokale importeurs hebben de laatste tijd moeite om zendingen goedgekeurd te krijgen door Chinese geldschieters, een teken dat bestaande quota wellicht opgebruikt zijn.
Hoewel China\’s goudimport in augustus steeg tot het hoogste niveau in vier jaar, is er nog steeds een tekort dat dateert van het begin van de coronapandemie.
De import verzwakte dit voorjaar opnieuw toen de vraag naar gouden sieraden een klap kreeg, nadat het financiële centrum van Shanghai werd afgesloten om het virus zogezegd onder controle te krijgen.
Terwijl een groot deel van het land nog steeds wordt getroffen door scherpe maatregelen, verbetert de vraag naar sieraden nu wel.
Vooral in de aanloop naar de nationale feestdag begin volgende maand, aldus adviesbureau Metals Focus. Dat zou op zijn beurt de internationale prijzen kunnen helpen ondersteunen, die onder druk staan door de wereldwijd stijgende rente.
Analisten bij Metals Focus: “As the world’s biggest physical market, China’s local demand can lend some support. Retailers across China have started building stock for the upcoming National Day Holiday”
De goudkoers in China wordt ook gestimuleerd door de scherpe daling van de waarde van de yuan ten opzichte van de dollar. Terwijl de spotprijs van goud dit kwartaal met meer dan 8 procent is gedaald, bedroeg de daling in yuan-termen minder dan 3 procent.
Verder bedroegen de opnames bij de SGE (Shanghai Gold Exchange) in augustus 166 ton, een stijging van 3 procent op maandbasis en 11 procent op jaarbasis.
De Chinese goudimport schoot daarnaast in juli omhoog, met een stijging van 71 ton gekeken naar de maand ervoor en 111 ton op jaarbasis. De totale goudimport bedroeg 178 ton in de maand juli – het hoogste cijfer voor die maand sinds 2017.