De centrale bank van Oezbekistan – een van de belangrijkste goudkopers in het derde kwartaal – heeft het aandeel van edelmetaal in de buitenlandse reserves opgevoerd tot bijna twee derde van het totaal van 32 miljard dollar. Dit is in tegenspraak met het eerdere voornemen van het land om het aandeel edelmetaal in de reserves terug te brengen tot minder dan 50 procent en meer Amerikaanse en Chinese staatsobligaties te kopen.
De centrale bank van Oezbekistan blijkt een consistente koper en voegde in het derde kwartaal liefst 26 ton toe aan haar goudreserves. Daarmee is het na Turkije, dat met 31 ton de grootste koper was, officieel de nummer twee van de wereld. Oezbekistan heeft nu een van de hoogste percentages edelmetalen in de reserves, aldus de World Gold Council.
De vice-voorzitter van de Oezbeekse centrale bank, Behzod Hamraev: “We thought about investing in Treasuries, but then the market itself didn’t let us do it”
Volgens het kwartaalrapport van de World Gold Council (WGC) kochten de centrale banken in het derde kwartaal bijna 400 ton, het grootste volume ooit. Op jaarbasis kocht de officiële sector 673 ton, meer dan enig ander jaartotaal sinds 1967 – toen de Amerikaanse dollar nog door goud werd gedekt. De sancties tegen Rusland na de invasies in Oekraïne dit jaar hebben het aanhouden van goud op de balans versterkt, vooral nadat bijna de helft van de Russische deviezenreserves werd bevroren.
Oezbekistan wil pieken in de goudprijs gebruiken om een deel van het edelmetaal te verkopen. En in maart, toen de prijzen opnieuw recordhoogtes bereikten, maakte de centrale bank dan ook van de gelegenheid gebruik en verkocht ongeveer 50 ton op de piek boven de 2000 dollar. Sindsdien heeft goud het moeilijk gehad, met zeven opeenvolgende maanden aan dalingen – de langste verliesreeks in meer dan vijf decennia. In november begon het sentiment echter te veranderen, met prijzen die sinds het begin van de maand meer dan 100 dollar stegen. Het tij lijkt dus weer te keren.
Oezbekistan koopt verder ook zelf geproduceerd goud, ongeveer 100 ton per jaar. Op jaarbasis kocht het tot nu toe 86,5 ton goud, waardoor het totale bezit op 399 ton komt. Het land, dat in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie, staat daarbij op de 11e plaats van de grootste goudproducenten ter wereld. Hamraev grapte in een interview met Bloomberg verder dat hij het niet erg zou vinden als de reserves van Oezbekistan voor 100 procent uit goud zouden bestaan, hoewel dat onmogelijk zou zijn omdat centrale banken wat cash op hun balans moeten hebben.
In het derde kwartaalrapport van de WGC merkte het ook een groot aantal onbekende centrale bank-kopers op. Landen die bekend staan om het niet regelmatig rapporteren van hun goudaankopen zijn onder meer China en Rusland. Niet alle officiële instellingen maken hun goudbezit openbaar of doen dat met enige vertraging, aldus de WGC.