Aandelenmarkten wereldwijd dipten vandaag iets maar gaan wel de maand uit met flinke winsten.
Het lijkt een recordmaand te worden met het vooruitzicht op een vaccin-gedreven economisch herstel volgend jaar. Ook worden er verdere stimuleringsmaatregelen van centrale banken verwacht.
Recordmaand november zag wereldwijd aandelenmarkten stijgen met liefst 6,7 biljoen dollar. Omgerekend betekende dat dat er per minuut 155 miljoen dollar aan waarde bijkwam.
Tegelijkertijd zijn olie, industriële grondstoffen en andere risicodragende activa sterk gestegen, waarbij valuta’s van opkomende markten de grootste winsten boekten in bijna twee jaar tijd.
Veilige havens, zoals de dollar en goud gingen juist lager. De stijging van de aandelenmarkten heeft ook de obligatiemarkt onder druk gezet, maar wegens de verwachting dat centrale banken weer actiever gaan worden op de markt en deze op zullen kopen werd daar de pijn beperkt.
De positieve ontwikkelingen op het gebied van vaccins en de snelheid waarmee deze waarschijnlijk zullen worden uitgerold zijn belangrijke drijfveren geweest voor de grote stijgingen op de aandelenmarkten.
Ook veel Europese markten zagen hun beste maand ooit, met een stijging van 21% in Frankrijk en bijna 26% in Italië. De Nikkei in Japan steeg 15% wat de beste maand was sinds 1994.
Het goud daalde daarentegen tot een laagste punt in vijf maanden tijd, tot onder de 1.769 dollar per ounce. Met de daling in november met 5,6 procent maakt het zich op om de slechtst presterende maand neer te zetten in vier jaar tijd.
Olie steeg in tegenstelling juist flink, met bijna 30 procent, op het vooruitzicht op een heropleving van de vraag wanneer vaccins het volgend jaar weer mogelijk moet maken om reizen en vervoer weer “normaal” te hervatten.
George Gero, managing director bij RBC Wealth Management: “They (investors) are abandoning gold because they feel that the vaccine is going to open up the markets at some point and it looks like the transition is going to be orderly”
Wat opmerkelijk was, goud daalde ondanks het feit dat ook de dollar daalde. De wereldreservemunt bereikte een laagste niveau in tweeënhalf jaar tijd en gaat de maand met 2,4 procent verlies uit ten opzichte van een mandje aan verschillende andere valuta.
Gegevens waaruit bleek dat de fabrieksactiviteit in China zich in november in het snelste tempo in meer dan drie jaar uitbreidde zette ook aan tot meer risicobereidheid.
Bloomberg Intelligence senior commodity strateeg Mike McGlone is echter zeker van zijn zaak dat dit niet het einde inhoudt voor goud. Hij ziet het edelmetaal volgend jaar nog zeker boven de 2.000 dollar per ounce komen.
De grote schulden en aankomende massale kwantitatieve versoepeling zijn genoeg om de bull run in goud volgend jaar in leven te houden, aldus McGlone.
Foto: Flickr