De internationale goudprijzen zijn in juni fors gedaald. De Shanghai Gold Benchmark Price PM (SHAUPM) (RMB) en de LBMA Gold Price AM (USD) daalden in juni met respectievelijk 6,4 en 7,1 procent.
De zwakte van de goudprijs kan grotendeels worden toegeschreven aan de sterker dan verwachte signalen van monetaire verkrapping tijdens de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve op 18 juni. Maar de daling van de RMB goudprijs was kleiner dan die van de goudprijs in dollars, dankzij een 1,6 procent depreciatie van de RMB ten opzichte van de dollar.
Gekeken naar de goud-ETF’s verloren Chinese beleggers in de eerste helft van de maand hun belangstelling, toen de goudprijs verzwakte. Dit leidde in de eerste twee weken van juni tot een daling van 1,7 ton aan aanhoudingen.
Toen de goudprijs verder daalde stegen aanhoudingen in Chinese goud-ETF’s echter in de tweede helft van de maand met 3,8 ton. De aanhoudingen in deze ETF’s nam in juni uiteindelijk toe met 2,1 ton en kwam daarmee uit op een totaal van 68,7 ton (4 miljard dollar).
Vooral dankzij de gezonde economische groei en diverse consumptieprikkels bleef de lokale detailhandelsverkoop van goud, zilver, jade en juwelen in juni boven het gemiddelde van vóór de pandemie. De Chinese goudimport was in 2020 matig door de pandemie veroorzaakte inzinking van de lokale vraag naar goud en strengere grenscontroles.
Nu de wereldwijde pandemie wat af lijkt te nemen, neemt ook de lokale vraag toe. De Chinese goudimport is dan ook al sinds begin 2021 herstellende. In mei bedroeg de Chinese goudimport in totaal 67,6 ton, wat ongeveer het niveau is van vóór de pandemie.
Uit een nieuw rapport van KPMG en de University of Sydney genaamd “Demystifying Chinese Investment in Australia” blijkt verder dat China vorig jaar 2,5 miljard dollar investeerde in Australië.
Mijnbouw was daarbij de grootste begunstigde sector. Liefst 37,6 procent van de totale Chinese investeringen in Australië werd geïnvesteerd in Australische mijnbouw.
Grootste investering daarbij bleek de overname van Cardinal Resources, een goudexploratiebedrijf, door het Chinese Shangdong Gold – voor 395 miljoen dollar.
Bronnen: Sydney University, WGC
Foto: Flickr