Goud-ETF’s kenden in september een netto-uitstroom van 15,2 ton. De grotere uitstroom in Europa en Noord-Amerika werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door instroom in Azië.
Het wereldwijde bezit aan goud-ETF’s daalde in de loop van de maand tot 3.592 ton (201 miljard dollar), wat het laagste tonnage betreft sinds april dit jaar.
Europese goud-ETF’s waren de belangrijkste drijfveer achter de uitstroom in september, gevolgd door Noord-Amerikaanse fondsen. Grotere fondsen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland leidden de uitstroom binnen Europa, dat in zijn geheel 11,5 ton verloor.
Noord-Amerika kende een collectieve uitstroom van 6,6 ton, vooral toe te schrijven aan verliezen van de grotere Amerikaanse fondsen.
Aziatische beursfondsen sloten daarentegen het kwartaal positief af met een instroom van 2,4 ton, opnieuw gesteund door de zwakte in Chinese aandelen eind september, opgeschrikt door de liquiditeitscrisis rond Evergrande.
Daarnaast dreven de toegenomen volatiliteit op de aandelenmarkten en een correctie van de binnenlandse goudprijs het belang in Indiase goud-ETF’s naar een hoogste niveau sinds september 2013.
Goud eindigde de maand september ongeveer 4 procent lager op 1.743 dollar per ounce. Goud ETF-stromen volgden in het algemeen de goudprijsschommelingen tijdens het derde kwartaal, aangevoerd door uitstroom uit Noord-Amerikaanse fondsen die in totaal 46,3 ton verloren.
De uitstroom uit Noord-Amerika werd gedomineerd door grotere Amerikaanse fondsen, waarbij het merendeel van de verliezen in augustus werd geleden.
Europese fondsen bleken tijdens de periode beter bestand tegen prijsdalingen omdat de inflatieverwachtingen bleven stijgen, wat resulteerde in een netto-instroom van 15,2 ton.
Dit werd aangedreven door Duitse fondsen die, net als in het tweede kwartaal, goed waren voor meer dan de helft van alle instroom in Europa (8,9 ton of 516 miljoen dollar).
De goedkopere goud-ETF’s in de regio bleven sterk groeien en hielpen de uitstroom te beperken, met een totale instroom van 15,9 ton.
De fondsen in Azië zagen in het afgelopen kwartaal een instroom van 228 miljoen dollar omdat de vraag naar beleggingen sterk bleef temidden van volatiele lokale aandelenmarkten.
De dalende goudprijs zette sommige beleggers er bovendien toe aan goudposities tactisch uit te breiden. Andere regio’s zagen een instroom van 13 miljoen dollar (0,4 ton) tijdens het derde kwartaal.
Tot op heden zagen goud-ETF’s dit jaar wereldwijd een uitstroom van 8,3 miljard dollar (-156 ton).