Wereldwijde goud-ETF’s beëindigden hun vier maanden durende reeks van positieve instromen in mei, met een uitstroom van 53 ton goud ter waarde van 3,1 miljard dollar.
Hoewel dit de grootste maandelijkse uitstroom was sinds maart 2021 blijven de totale aanhoudingen 8 procent hoger voor dit jaar, op 3.823 ton (226 miljard dollar).
De stijgende Amerikaanse dollar en hogere rentetarieven wogen begin mei op goud. Het momentum van de ETF-uitstroom voedde ook de beweging naar een goudprijs van 1.800 dollar per ounce halverwege de maand.
Het edelmetaal herstelde daarop snel van dat niveau, maar de opleving raakte op haar retour en goud sloot de maand af rond de 1.850 dollar per ounce.
De ETF-stromen volgden de bewegingen van de goudprijs op de voet; de uitstroom versnelde tijdens de eerste helft van mei, gevolgd door een vlaag van instroom, die tegen het einde van de maand afzwakte.
Alle regio’s zagen een netto-uitstroom, maar Noord-Amerikaanse beursgenoteerde fondsen waren goed voor bijna tweederde van het totaal met een uitstroom van 34 ton goud.
Het bezit aan Europese beursgenoteerde fondsen daalde met 17 ton (1 miljard dollar). Het Verenigd Koninkrijk voerde de daling aan met een uitstroom van 14 ton wegens een vierde achtereenvolgende renteverhoging door de Bank of England.
De geringe uitstroom in Azië was opnieuw grotendeels toe te schrijven aan China, dat 2 ton aan goud aanhoudingen verloor. Indiase goud-ETF’s kenden in mei een kleine netto-instroom (0,4 ton), vooral als gevolg van de macro-economische achtergrond van hogere inflatie en een depreciërende roepie.
De uitstroom uit ETF’s die in ‘andere’ regio’s noteren, veranderde nauwelijks doordat een marginale instroom in Australische fondsen de fractionele uitstroom uit Zuid-Afrika gedeeltelijk compenseerde.
In Europa waren de fondsen met de grootste uitstroom iShares Physical Gold en Invesco Physical Gold (UK), terwijl SPDR® Gold Shares, iShares Gold Trust Micro en en Goldman Sachs Physical Gold ETF de uitstroom in de VS aanvoerden.
Op jaarbasis hebben Noord-Amerikaanse en Europese fondsen samen een instroom van 278 ton geabsorbeerd. Aziatische fondsen daarentegen hebben dit jaar een daling gezien van 17 ton als gevolg van een vrij aanzienlijke uitstroom in China.