ABN Amro vaart andere route, komt met herziening goudverwachtingen

De afgelopen jaren was ABN Amro erg negatief over de edelmetaalprijzen, dat geeft zij ruiterlijk toe. Daarin zat zij overigens meestal goed in voorspellingen. Afgelopen week gaf zij aan behoorlijk verrast te zijn geweest door de uitmuntende prestaties van edelmetalen de afgelopen 7 weken.

Vorig jaar liet ABN weten dat goud en edelmetalen in het nieuwe jaar hoogstwaarschijnlijk nieuwe dieptepunten zou laten zien, gevolgd door een herstel in prijzen in de loop van 2016. ABN verwachtte nieuwe dieptepunten voor het einde van het eerste kwartaal van 2016, waarbij goud onder de $1.000 per ounce zou breken en zilver zou kunnen dalen tot $13,50 per ounce.

Goudprijzen stegen echter meer dan 16 procent terwijl de zilverprijs met meer dan 12 procent steeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Aan het begin van februari braken zowel goud als zilver door hun 200-daags voortschrijdend gemiddelde, volgens ABN Amro een sterk signaal in verandering van trend. Dit is wat ABN letterlijk liet weten:

Indeed, we think that the unrest on financial markets will have a considerable impact on economic growth, central bank outlook and currency outlook. For gold and other precious metals this means an improvement in the overall price outlook

Momenteel zitten zij in een herzieningsproces in economische- en valutaprognoses en deze week zal zij met nieuwe verwachtingen naar buiten treden. Goud zal daarin een stuk positiever belicht worden, maar wellicht dat zij zich ook laat sturen door Goldman Sachs.

Goldman Sachs meent dat de goudrally niet gerechtvaardigd is. Goud zal dalen tot $1100 per ounce de komende 3 maanden en tot $1000 per ounce het komende jaar, aldus analisten als Jeffrey Currie en Max Layton. Headliner van het vandaag geopenbaarde rapport, dat vorige week naar haar cliënten ging:

“There’s nothing to fear but fear itself”

Een opmerking uit de inauguratie van voormalig president Franklin D. Roosevelt ten tijde van de grote depressie in 1933. In dit rapport gaf Goldman Sachs aan dat het tijd is om short op goud te gaan.

Vooralsnog zat zij gisteren – toevallig op de Amerikaanse feestdag “President’s Day” – goed met die opmerking. Of short gaan op de lange termijn een goede keuze is valt te betwijfelen, afgelopen week werd bekend dat zij van de 6 top trades van afgelopen maanden er 5 moesten sluiten met verlies.

Het lijkt aan inschattingsvermogen bij Goldman Sachs te ontbreken, om de nodige drama lijkt zij echter niet verlegen te zitten. Hopelijk weten de nuchtere Hollanders bij ABN Amro een betere inschatting te maken en laten zij het cryptische gekonkel dat Goldman Sachs tentoonstelt achterwege.

Bronnen: ABN Amro, Bloomberg, Zero Hedge

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]