Terwijl goud het nieuwe jaar positief inging blijft ABN AMRO sceptisch. In een update die gisteren werd gepubliceerd geeft Georgette Boele, coördinator valuta en edelmetalen strategie bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, aan dat zij niet overtuigt is dat het edelmetaal die winsten ook kan behouden.
Tijdens de eerste drie handelsdagen van 2017 steeg goud wegens een zwakkere dollar en dalende Amerikaanse obligatierendementen. Boele geeft echter aan dat de bank verwacht dat het edelmetaal het toch moeilijk gaat krijgen de eerste 6 maanden van het nieuwe jaar.
De bank verwacht voor 2017 een gemiddelde goudprijs van 1.131 dollar per ounce. Daarbij kan de prijs dalen tot onder de 1.100, tot 1.046 dollar per ounce. De bank verwacht ook voor zilver een lastig jaar met een gemiddelde prijs van rond de 15,40 dollar per ounce.
Tot nu toe kende goud een stijging van 2 procent in de eerste handelsweek van 2017, tot een huidige 1.180 dollar per ounce. Zilver kent deze week tot nu toe een stijging van meer dan 4 procent.
In het enkel in het Engels uitgegeven rapport voegde Boele er aan toe dat ze niet verbaasd is dat goud een positieve start van het jaar kende:
“Since 2000, gold prices have had a tendency to have a positive start to the year, with prices rising in January 65% of the time. The positive starts to the year happened regardless of whether the year before had ended on a positive or a negative note”
De voornaamste reden voor de analiste voor haar negatieve outlook komt onder andere door stijgende obligatierentes in een periode van lage inflatie.
Volgens haar zijn er vanuit investeringsoogpunt weinig redenen te bedenken om goud aan te houden als investering. Ten eerste worden de stijgende inflatieverwachtingen gecompenseerd door de stijging van de US Treasury rentes en de verwachting dat de Fed de rente dit jaar enkele keren zal verhogen.
Volgens haar zal er geen grote angst zijn voor inflatie zolang de Amerikaanse reële rentes stijgen. Daarmee zal de goudprijs lager gaan in plaats van hoger. Daarnaast ziet zij een sterkere Amerikaanse dollar wegens de voorbereidingen door de Fed om de rente komend jaar drie maal te verhogen.
Het valt nog te bezien of dit het geval zal zijn. Boele spreekt verder niet eventuele onzekerheden, waarbij de renteverhogingen door de Fed sowieso geen vaststaand gegeven is.
Ook onzekerheden aangaande de brexit, verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland, extremisme, een Trump presidentschap en het feit dat het schuldniveau wereldwijd zich op een hoogtepunt begeeft komen niet aan bod.
Overigens blijft de Nederlandse bank op de langere termijn een positieve outlook houden voor de edelmetalen. Voor de tweede helft van 2017 voorziet Boele een stabiliserende goudprijs, waaruit uiteindelijk een basis gecreëerd wordt van waaruit de prijzen vanaf 2018 kunnen gaan stijgen.
De bank verwacht een goudprijs van 1.300 dollar tegen het eind van 2018 en een zilverprijs van 19 dollar per ounce in december 2018.
Bron: Insights ABN Amro
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]