Wegens het grote “succes” van de eerdere maatregelen, heeft de EU nu voor de zesde keer nieuwe sancties ten opzichte van Rusland gelanceerd.
De EU zal de olie-import van Rusland drastisch inperken en hoopt dat Poetin en co nu zo wanhopig worden dat ze de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk stoppen.
Is de zesde keer dan de goede keer?
Als we de financiële markten mogen geloven alvast niet.
Zowel de roebel als de goudprijs steeg waardoor er méér geld in de zakken van de Russen terechtkomt … en minder in die van ons!
De prijzen van benzine aan de pomp stijgen alvast weer tot een nieuw record. De gemiddelde burger zal toch een ander idee van “winnen” hebben, vermoed ik.
Ondertussen gaat het in Rusland met de dag beter. Zo moest men vorige week de rente met 3% verlagen omdat de roebel … te hard stijgt.
De consumentenprijzen bleven ook voor de tweede week op rij stabiel waardoor de inflatie onder controle lijkt.
En door de hoge energieprijzen stroomt het geld het land binnen. De Russische energiebedrijven pakken zelfs uit met record dividenden.
Ik schrijf nu al een tijdje dat Poetin alle leverage in handen heeft en dat de maatregelen die wij nemen hem perfect in de kaart spelen.
Poetin heeft dit duidelijk allemaal beter doordacht en ligt een paar stappen voor op ons.
Wil je de Russen écht op de knieën wil krijgen, moet je hen in het hart treffen, zijnde de energieprijzen!
Als de prijzen stijgen door een tekort aan energie, moet je dus zorgen voor meer aanbod.
Aangezien de EU er toch weer een nieuwe ronde aan sancties heeft doorgejast, zit ik nog een beetje met het dreigement van de Russen in mijn hoofd om in zo’n geval enkel nog energie te verkopen in ruil voor goud.
De grote renteverlaging toont ook aan dat Rusland van mening is dat de roebel sterk genoeg is nu waardoor het ook vanuit dit perspectief aantrekkelijk is om betaald te worden in goud.
Er is over dat dreigement niet veel te doen geweest, maar als de Russen ons de voorbije maanden iets hebben getoond, dan is het wel dat ze niet alleen blaffen maar vaak ook bijten.
Dit scenario wordt dus behoorlijk realistisch waardoor ik toch maar weer wat extra cash in de mijnaandelen heb gestopt.
En om maximaal waar voor mijn geld te krijgen, kocht ik die aandelen die de hoogst mogelijke hefboom bieden: de edelmetaaldeposito’s.