Staan we aan de vooravond van een nieuwe grondstoffen “supercycle” of slechts aan een post-pandemie rally, wat leidde tot beperkingen in het aanbod?
Een aantal grote namen is voorstander van de “supercycle” theorie, zoals JPMorgan, dat meent dat tekenen van inflatie deze visie ondersteunen.
JPMorgan: “We believe that the new commodity upswing, and in particular oil upcycle, has started. The tide on yields and inflation is turning”
Het idee is dat de nieuwe supercycle zal worden aangedreven door het herstel na deze pandemie, de inflatie, een accommoderend monetair en fiscaal beleid, een verslechterende Amerikaanse dollar en een wereldwijde strijdt tegen klimaatverandering.
JPMorgan verwees naar wat er aan zit te komen, gezien als de vijfde “commodity supercycle” en merkte op dat grondstoffen in de vorige eeuw vier supercycli hebben doorgemaakt, waarvan de laatste in 2008 op zijn einde liep na 12 jaar aan stijgingen.
Voor de metaalprijzen is dit een belangrijke ontwikkeling, aangezien beleggers grondstoffen als koper, nikkel en olie nu al zien stijgen.
De vraag is of ook edelmetalen onderdeel uitmaken van het plaatje, nu verschillende grondstoffen flink weten te stijgen. Het antwoord is ja. En de twee edelmetalen waar analisten het meest naar wijzen zijn zilver en palladium.
Citi geeft aan dat het vooral bullish is op palladium. De bank verwacht dat het metaal in de komende zes maanden 3000 dollar zal bereiken, wat 600 dollar meer is dan het huidige niveau.
De redenering hierachter is het aanzienlijke tekort dat voor de komende twee jaar wordt verwacht tegenover de stijgende vraag.
Zilver is het andere edelmetaal dat gepositioneerd is om in deze “commodity supercycle” goed te presteren, aldus analisten.
Jon Deane, voormalig MD van JP Morgan en nu CEO van Trovio: “Short-term, silver is your best trade. There is a lack of silver around the world. There is not much silver at any refineries and getting your hands on physical silver is difficult. There is still a risk of a real silver squeeze”
Volgens Deane kan zilver dit jaar stijgen tot 60 dollar per ounce. Er is een gebrek aan beschikbaar zilver en daarnaast is er de klimaatinvalshoek, aldus Deane.
Hij ziet zilver daardoor flink beter presteren dan grote broer goud – dat waarschijnlijk ook haar stijgende lijn door zal zetten.
Bron: Kitco
Foto: Flickr