Goud wist boven de $1200 dollar per troy ounce te stijgen, sinds medio juni 2015 wist het niet meer boven dit niveau te geraken. De bekende factoren betreffen natuurlijk onder andere een stuntelende Fed, een kabbelende Chinese economie en een continue daling van de aandelenmarkten.
Goud tikte de $1.200 drie dagen geleden al aan maar weet daar nu doorheen te breken. Terwijl het in 2015 bijna 10,3 procent in dollars verloor weet het in 2016 al een stijging neer te zetten van 14 procent. Zilver volgt goud op de voet met een stijging van 10,4 procent over de afgelopen 5 weken. Goud tikte vanmorgen bijna de $1215 aan bij de opening van de Aziatische beurzen.
De mijnbouwsector blijkt tevens te profiteren van de stijgende edelmetalen en is een van de sectoren die het beste weet te presteren sinds het begin van het jaar. Aandelen GoldCorp, NewGold, Newmont Mining en Agnico-Eagle Mines stegen respectievelijk 18,8%, 24,6%, 35,7% en 27,5%. Deze vier aandelen dragen samen maar liefst 20 procent bij aan de Market Vectors Gold Miners ETF (GDX). Die GDX kent sinds begin januari een stijging van 24,3 procent.
Analisten vragen zich natuurlijk hardop af of huidige rally in goud blijvend is of slechts van korte duur zal zijn, gelijk het begin 2015. Maar zelfs JP Morgan blijkt een positiever sentiment te bespeuren dan dat vorig jaar het geval was.
John Bridges – analist bij JP Morgan – ziet dat steeds meer langere termijntrends in goud naar boven uit lijken te breken:
Azië is een van de redenen van de stijgende goudprijs. Sinds 2010 steeg de goudexport van Hongkong naar China met meer dan 700 procent! De Chinese regering deelt geen exacte cijfers, maar het merendeel aan goud komt via Hong Kong binnen. Hong Kong deelt wel haar cijfers.
Wat China precies van plan is met al dit goud lijkt nog een mysterie. De steeds rijkere Chinezen zijn dol op het edelmetaal maar dat geeft geen antwoord op de vraag.
Daarnaast geeft de Chinese regering aan dat officiële goudreserves enkel de afgelopen jaren sterk gegroeid is. Experts betwijfelen of China de waarheid spreekt.
John LaForge – hoofd commodities team van Wells Fargo:
“China has a lot more gold than they declare. Next to oil, gold is probably the most important commodity in the world. The Chinese just don’t want you to know what they’re doing with the gold”
P.R. Somasundaram – managing director in India van het World Gold Council:
“Global stock markets are in a bit of turmoil, so that makes gold a very good wealth-preservation tool. We’re seeing that happening as people in China and India are buying more bars and coins”
China en India representeren meer dan de helft aan wereldwijde vraag het afgelopen jaar. Wanneer daarbij meegenomen wordt dat China de wereldwijde goudmijnoutput in haar eentje wist te consumeren, weten we dat goud uiteindelijk enkel 1 richting op kan.
Niet vreemd dus dat goud de beste start van het jaar kende sinds 1980.
Bronnen: Bloomberg, CNN, Silver Doctors
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]