De wereldwijde goudmijnproductie is dit jaar drastisch gedaald, onder andere dat mag de huidig stijgende goudprijs verklaren.
Volgens een analist bij Australia and New Zealand Banking Group (ANZ), zal deze trend zich waarschijnlijk ook doorzetten.
Daniel Hynes, senior grondstoffen strateeg bij ANZ:
“De groei in de mijnbouwproductie is op het laagste punt beland sinds de financiële crisis, daarbij bestaat er een reëel risico dat die output enkel nog zal dalen”
De goudproductie kende in de periode van januari tot mei dit jaar een daling van 2 procent volgens het World Bureau of Metal Statistics.
Enkel in de maand mei kwam de goudproductie al 3,1 procent lager uit dan een jaar geleden.
Hynes geeft als belangrijkste reden daarvoor het veranderende overheidsbeleid van de landen die groot zijn in goudproductie.
En het aanbod komt daarmee flink in het gedrang.
Ook in de toekomst hoeft men weinig te verwachten van een aanzwengelende productie. Financiering wil nog steeds niet echt vlotten en tegen huidige goudprijzen weten producenten maar met mondjesmaat winst te maken.
In principe goed nieuws voor de toekomstige goudprijs.
Ook de aanhoudende stijgende vraag naar het edelmetaal mag een toekomstig duwtje in de rug heten voor de goudprijs.
De totale wereldwijde vraag naar goudbaren en gouden munten kende volgens de World Gold Council (WGC) in het tweede kwartaal van 2017 een stijging van liefst 13 procent.
Ook de vraag in de sieradensector, met een plus van 8 procent, en de vraag in de technologie sector, dat een stijging kende in vraag van 2 procent, was erg sterk.
Door de jaren heen blijkt volgens grondstoffenexpert Michael Ballanger eind augustus een uitstekend moment in te stappen in goud en zilver gerelateerde beleggingen.
Rob McEwen, voorzitter en ceo van McEwen Mining, gaf hetzelfde aan. Nu betreft het voor beleggers een prima tijd om in goud te gaan.
McEwen:
“Eind augustus, september en oktober zijn de maanden waarin de edelmetaalprijzen meestal op hun best presteren”
ANZ’s Hynes is van mening dat de 1.300 dollar per ounce snel kan worden gebroken.
Goud noteert vandaag boven de 1.295 dollar per ounce.
Hynes:
“Op de middellange tot langere termijn zijn we van mening dat goud verder zal stijgen. Op middellange termijn denken wij aan een prijs van 1.400 dollar per ounce”
Over de langere termijn wilde Hynes niets kwijt behalve “the sky is the limit”
Bronnen: CNBC, Streetwise Report, Investing News
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]