De stijging in aandelen en cryptomunten zorgt ervoor dat goud dit jaar tot nu toe een van de minst presterende activa klasse is.
Volgens Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) bestaat de mogelijkheid dat daar wel eens verandering in kan komen.
Goud is deze week teruggevallen onder de 1.800 dollar per ounce nu de koers worstelt winst vast te houden tegen een stijgende rente op schatkistpapier.
Goud daalde in de afgelopen 30 dagen 3,5 procent en 7,5 procent in de afgelopen zes maanden. Op het moment van schrijven koerst het edelmetaal zelfs op de 1.735 dollar per ounce.
Als weerspiegeling van het beleggerssentiment daalde ’s werelds grootste goud-ETF, de SPDR Gold Trust, woensdag tot het laagste punt sinds mei 2020.
Ondanks deze matige prestatie blijft ANZ positief over goud, waarbij het één specifieke drijfveer aanhaalt die goud weer naar recordhoogte zou kunnen stuwen.
ANZ senior grondstoffenstrateeg Daniel Hynes: “The real instigator of another leg up in prices will be the expectation around inflation, and certainly that is something that is raising heads of late”
Op dit moment besteden de markten niet genoeg aandacht aan de zorgen over de inflatie, aldus Hynes, maar hij merkt op dat dit op de middellange termijn zou kunnen veranderen.
Het inflatieverhaal borrelt op de achtergrond voort, maar zal uiteindelijk meer aandacht krijgen van beleggers.
Inflatieverwachtingen trekken aan, wat op middellange termijn een solide steun zou zijn voor de vraag van beleggers. Dat zal de goudsector blijvend ten goede komen, aldus Hynes.
De Federal Reserve heeft meermaals herhaald dat het de inflatie niet als een zorg ziet en is bereid om deze hoger op te laten lopen. Dit creëert een gunstig scenario voor goud op de lange termijn.
Naast de inflatiefactor zullen de lage rentetarieven samen met meer monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen de goudprijs dit jaar hoog houden, zo is de mening van de bank, dat voor het einde van het jaar een koersdoel heeft van 2.100 dollar per ounce.
Foto: Flickr