Volgens onderzoek door het Australische ANZ Research kan goud de komende zes maanden de 1.700 dollar per ounce bereiken.
De Londense broker Bernstein geeft op haar beurt aan dat er een “remonetization of gold” plaatsvindt tegelijkertijd met een “weaponization” van de Amerikaanse dollar.
Dit zorgt er volgens de broker voor dat de stijging in goudreserves door centrale banken nog enige tijd aan zal houden.
ANZ geeft aan dat goud op het moment “vrij goedkoop is”, aangezien de gold-to-Dow Jones Industrial Average ratio rond de 0,06 koerst.
In het verleden blijkt dat een dergelijk ratio-niveau werd gevolgd door een stijgende goudkoers en een daling van de aandelenmarkt.
De bank vergeleek ook de goudprijs met de consumentenprijsindex, waarbij 1990 als basisjaar werd gebruikt.
Daarbij zag zij de reële goudprijs in 2012 de 1.000 dollar per ounce bereiken, dit terwijl de nominale goudprijs ronde 1.800 dollar per ounce koerste.
Volgens de bank suggereert dit dat goud over het algemeen zijn waarde behoudt in verhouding tot de inflatiecijfers.
En gezien het feit dat de goudprijs ondanks lagere inflatieverwachtingen zijn gestegen, versterkt dit de overtuiging van de bank dat goud nog steeds een opwaarts prijspotentieel heeft zodra de inflatie zich begint te herstellen.
Ondertussen liet Bernstein weten dat we in uitzonderlijke tijden leven, waarbij zij het opvallend vindt dat centrale banken hun reserves blijven uitbreiden.
Bernstein: “It is hard to believe [central banks increasing their gold holdings] will be a short-lived phenomenon as they have bulked reserves by more than 700 tonnes since the start of the year”
Afgelopen maand werd een tekst van de website van de Nederlandse centrale bank aangehaald bij verschillende internationale media.
Daarin geeft de DNB aan dat goud een veilig gevoel geeft wanneer het volledige monetaire en financiële systeem klapt. De goudreserves daarbij bieden een onderpand om een nieuw systeem op te zetten.
De Australische broker Morgans gaf in een rapportage over Newcrest Mining aan dat goud een deel zou moeten uitmaken van elke gebalanceerde portefeuille, aangezien het als hedge kan worden gezien in het geval er zich een ‘Black Swan event’ voordoet.
Ook BMO (Bank of Montreal) ziet mogelijkheden binnen de goudsector. Volgens de bank kan goud op de lange termijn stijgen tot 1.863 per ounce, of 25 procent boven huidige prognoses, wanneer voor de prognoses eenzelfde model wordt gebruikt als voor koper.
Foto: Flickr