Een audit van de goudreserves van de Libanese centrale bank (Banque du Liban) is eindelijk afgerond na een tweejarig proces
Het proces werd op verzoek van het Internationaal Monetair Fonds afgerond door een “gespecialiseerd en professioneel internationaal accountantskantoor“, aldus de centrale bank vorige week donderdag in een verklaring. Het accountantskantoor, waarvan de naam niet bekend werd gemaakt, werd geselecteerd door de externe toezichthouder van de Banque du Liban, in overleg met het IMF, aldus een persbericht.
“It became clear to this company that the gold assets of the central bank (ingots and coins) correspond completely, in quantity and quality, to the entries recorded in the accounting records of the central bank”
Volgens de laatste cijfers waren de goudreserves van de Banque du Liban medio november 2022 16,4 miljard dollar waard. De langverwachte audit was een van de cruciale hervormingen die het IMF eiste om toegang te krijgen tot leningen van 3 miljard dollar om Libanon uit de aanhoudende financiële crisis te halen die bijna driekwart van de bevolking in armoede heeft gestort. In september zei het IMF dat Libanon een “zeer trage” vooruitgang boekte bij het doorvoeren van de gevraagde hervormingen, die waren overeengekomen in het kader van een in april ondertekende voorlopige overeenkomst.
De maatregel kwam er nadat de autoriteiten in maart 2020 voor het eerst in ten minste drie decennia om een inventarisatie hadden verzocht, te midden van een intensief onderzoek naar de financiële verliezen van de centrale bank. Werknemers van de Banque du Liban daalden meerdere keren per week af in de kluizen van de bank om goudstaven van 12 kilo te wegen, waarvan wordt aangenomen dat het er in totaal 13.000 zijn. De bank bezit ook naar schatting zo’n 700.000 munten. De werknemers, die onder toezicht stonden van een regeringsvertegenwoordiger, moesten daarna hun werk maandenlang onderbreken wegens Covid-19.
Uit een uitgelekt rapport van Deloitte blijkt dat het vier jaar geleden de goudreserves van de Banque du Liban schatte op bijna 18 miljard dollar, waarvan 60 procent in Beiroet ligt en de rest bij de Amerikaanse Federal Reserve. Maar auditors EY en Deloitte gaven aan niet in staat te zijn om in persoon inventarisaties uit te voeren om het bedrag onafhankelijk te controleren, wat onder deskundigen argwaan had gewekt over de exacte hoeveelheid goud in de kluizen van de bank. Ook KPMG bleek volgens overheidsfunctionarissen niet in staat om een juiste audit te doen. Welke partij de audit nu uiteindelijk naar goed gebruik heeft kunnen volbrengen is zoals gezegd niet duidelijk.
Bronnen: The National News, Reuters