Aziaten nemen wat winst

Consumenten in Azië namen wat winst op hun goudposities. Een rally heeft er immers voor gezorgd dat de goudprijzen op het hoogste peil in meer dan twee jaar staan. Hierdoor bleven de kopers de bovenhand halen, en dat dankzij juweliers die forse kortingen gaven in India.

Goud heeft dit jaar immers al een rally van meer dan 25% neergezet, en is een van de best presterende grondstoffen geweest. De economische onzekerheid rond de Brexit heeft de aandelen- en obligatiemarkten in de Europese Unie fors door elkaar geschud. Hierdoor zijn beleggers steeds meer gaan wegvluchten in goud en zilver. Goud is immers na de Brexit stem op 23 juni met 6% gestegen.

In Azië is het zo dat wanneer de prijzen hoog zijn er meer verkopers zijn, en wanneer de prijzen laag zijn er meer gekocht wordt. Dat is uiteraard de aangewezen manier. Volgens Brian Lan van GoldSilver in Singapore is dat de trend die hij op dit moment bij raffinaderijen ziet. In Azië is dat de gewoonte, en daar zijn ze blijkbaar slimmer dan in Europa of Amerika, waar beleggers de prijzen opdrijven naarmate de koersen stijgen.

De goudvraag op de tweede grootste markt voor goud, India, bleef relatief zwak ondanks de prijscorrectie. Dealers in dat land bieden kortingen tot maar liefst 60 dollar per ounce op de spotprijs, terwijl er vorige week zelfs nog kortingen van 100 dollar per ounce werden gegeven.

Specialisten verwachten echter dat de vraag waarschijnlijk niet zal aantrekken tenzij de prijzen fors corrigeren. Ze stellen aankopen uit in India, en pas vanaf een niveau van 30.000 roepies verwachten analisten dat de aankopen weer zullen aantrekken. Consumenten stellen met andere woorden hun aankopen uit. De lokale goudprijzen zijn met 5 procent gedaald sinds er een hoogtepunt werd neergezet van 32.455 roepies per 10 gram. Het hoogste peil in bijna drie jaar dus.

Zodra de goudprijzen onder de 30.000 roepie gingen, werd er verkocht. De goudimport in India zullen waarschijnlijk dalen tot 600 ton. Dat is het laagste peil sinds 2003 als gevolg van de zwakke vraag en toenemende scrap voorraden.

Op lange termijn echter zullen de Aziaten fors blijven investeren in goud. Daardoor blijft het ook een play op emerging markets.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]