Bank of Amerika Merrill Lynch meldde deze week dat beleggers de afgelopen tien weken 30 miljard uit Amerikaanse aandelenfondsen trokken.
De afgelopen week markeerde ook de 10e week op rijd dat dit gebeurde. Een fenomeen dat de afgelopen 10 jaar niet voorkwam.
Toch gaf de bank ook aan dat haar Bull & Bear indicator nog geen “sell” signaal geeft. De markt is overall dus nog steeds in rally-modus.
Terwijl haar rijkere particuliere klanten de laatste tijd over het algemeen defensiever zijn geworden vind zij het verder opmerkelijk dat instroom in goud-ETF’s, een traditioneel veilige haven, naar een dieptepunt is gedaald.
Toch doet goud het zelf niet onverdienstelijk. Dit jaar kent zij al een stijging van 12 procent en het koerst momenteel rond het hoogste niveau op 12 maanden tijd.
Het kan dan eigenlijk ook best gezien worden als een bijzonder bullish signaal.
Sinds 2013 speelt goud in portfolio’s van rijke particuliere klanten bij BofAML een afnemende rol.
In dat jaar deed het een top aan van 9 procent.
Tegenwoordig zijn vermogenden bij BofAML slechts voor 1 procent geïnvesteerd in het edelmetaal.
Met andere woorden: wanneer de algemene aanbeveling om 10 procent van iedere portfolio in goud te steken wordt opgevolgd is er nog aardig wat op te vullen.
Een ander positief signaal voor goud is dat de euro ten opzichte van de dollar aan een opmars bezig is. Daarmee wordt de prijs van goud in dollars natuurlijk getriggerd.
Volgens Francisco Blanch, global head of commodities research bij Bank of America Merrill Lynch, zal goud begin volgend jaar op 1.400 dollar per ounce uit gaan komen.
Blanch ziet dus duidelijk positief momentum maar gaf ook duiding in neerwaartse risico’s.
Zo zouden producenten op de verkoopknop kunnen drukken op de 1.300, 1.350 en 1.400 dollar per ounce.
Ook is het mogelijk dat president Trump toch weer wat wind in de rug krijgt in mogelijkheid tot economische hervormingen.
En als laatste bestaat er de mogelijk dat beleggers meer in cryptovaluta’s gaan investeren, ten koste van goud.
Toch ziet hij ook daar dat de impact beperkt zal zijn, aangezien de goudmarkt een veel grotere markt betreft.
Gesproken over cryptovalutas.
Terwijl er de afgelopen 10 weken 30 miljard uit Amerikaanse aandelen werd getrokken kende de gezamenlijke cryptovalutamarkt een instroom van 47 miljard dollar.
En goud kende in diezelfde periode een stijging van zo’n 5 procent.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]