Egypte heeft vier contracten ondertekend met Barrick Gold voor goudexploratie in het oosten van het land, zo geeft het Egyptische ministerie van Aardolie en Minerale Hulpbronnen op dinsdag aan. Het betreft de eerste investering van Barrick Gold in Egypte.
Het bedrijf, gevestigd in Toronto, zal op zoek mogen naar goud in 19 aangewezen blokken in de Oostelijke Woestijn, met een totale investering van 8,8 miljoen dollar, aldus het ministerie in een verklaring.
Barrick Gold was een van de 11 bedrijven, gaande van junior exploratiebedrijven tot industriereuzen zoals Barrick Gold, die in november 2020 in een internationale biedronde 82 exploratieblokken in Egypte toegewezen kregen.
Mijnbouwbedrijven waaraan blokken in de oostelijke woestijn van Egypte zijn toegewezen, kunnen goud gaan zoeken in het kader van een wetsherziening die uiteindelijk tot doel heeft enorme onaangeboorde minerale rijkdommen te ontsluiten.
Ondanks overvloedige reserves en een rijke mijnbouwgeschiedenis is er in Egypte tot op heden slechts één commerciële goudmijn in bedrijf. Hoewel buitenlandse investeringen in olie en gas zijn toegenomen, is de mijnbouw in het land in het slop geraakt. Met deze nieuwe contracten moet daar verandering in komen.
Een jaar na de lancering van de eerste inschrijvingsronde volgens nieuwe wetgeving heeft de regering tot dusver vijf goudexploratiecontracten in de wacht gesleept in een eerste inschrijvingsronde.
Patrick Barnes, hoofd van Metals & Mining Consulting EMEARC bij Wood Mackenzie, dat de Egyptische regering adviseerde over de hervormingen van de mijnbouwwetgeving: “Success is ultimately going to be measured by how many mines are going to be discovered and advanced to production”
De regering wil 1 miljard dollar per jaar aan investeringen in de mijnbouw aantrekken, een doel dat volgens bronnen in de sector binnen bereik zou kunnen liggen.
De aangeboden blokken bevinden zich in de geologische formatie van het Arabisch-Nubische schild, dat de Rode Zee flankeert en waarvan wordt aangenomen dat het een van de meest mineraalrijke gebieden ter wereld is.
Foto: Flickr