De CBOE VIX index is teruggezakt tot een niveau van 9,56. Dat hebben we nooit eerder gezien sinds 1993. Een spectaculaire evolutie na al de onrust die we gezien hebben op de financiële markten na de brexit, de verkiezing van Trump en de verkiezing van Donald Trump. Hoewel de VIX eerder vorige week boven de 10 was gegaan, is iedereen op Wall Street bijzonder zelfgenoegzaam. Wat betekent dat nu in feite voor de doorsnee belegger?
Het prijsniveau van de VIX wordt afgeleid van de prijszetting van de kortlopende opties op de S&P 500. Een laag niveau voor de VIX komt overeen met lage optiepremies en bijgevolg, nauwe bandbreedtes en een totaal gebrek aan angst op de markt. Veel analisten waren totaal verbaasd dat de volatiliteit en angst van beleggers zo laag zou kunnen zijn als we kijken naar al de brandhaarden die er op dit moment woeden over de hele wereld.
Ondanks dit zakte de VIX naar het laagste peil in verschillende decennia.
De VIX was niet de enige index die records neerzette. Op maandag bereikte de S&P 500 index een nieuw hoogtepunt van 2401,36 punten. Het nieuwe record kwam er na optimistische winstvooruitzichten van de bedrijven.
Er zijn natuurlijk wel positieve punten. De economie groeit nog steeds, de werkloosheidsgraad is bijzonder laag, de inflatie blijft binnen de perken en de Amerikaanse Fed trekt de rentevoeten slechts zeer geleidelijk op.
Een bijzonder lage VIX kan echter wel een teken aan de wand zijn. Toen de VIX onder de 11 daalde voor de eerste keer in jaren op 6 augustus 2015, was er 18 dagen later een van de eerste intraday crashes in de geschiedenis waarbij de S&P index plots met meer dan 10% daalde.
Enkel de tijd zal het zeggen en aangeven of het historische laagtepunt in de VIX van vorige week een voorbode is van een nakende crash op de aandelenmarkten. Één ding is echter wel zeker: indien de marktchaos zich doorzet, zullen goudbeleggers profiteren als geen ander.
[xyz-ihs snippet=”goud”]