Volgens Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager van het Global Allocation team van BlackRock, zijn er voldoende aanwijzingen dat de inflatie in de VS zou kunnen blijven stijgen.
Ook voorbij de zo gewenste 2 procent, die voor centrale banken als de Amerikaanse Fed de voorkeur heeft.
Voor hem de reden dat een allocatie in goud verantwoord is, of zelfs een noodzaak.
Koesterich geeft in 4 punten aan waarom de inflatie wellicht harder en sneller zal oplopen dan gedacht:
- Huisvesting.
Huisvesting betreft een belangrijk component van de kerninflatie, dat wil zeggen inflatie zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen. In december vorig jaar steeg de zogenaamde OER (Owner’s Equivalent Rent) met meer dan 3,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat is de snelste stijging in bijna 10 jaar tijd.
- Medisch inflatie.
Medische inflatie betreft een onderschatte inflatie die minder in bedwang is dan men zou denken of velen hadden gehoopt. De CPI (Consumer Price Index) voor medische zorg is de afgelopen 6 maanden gestegen met zo’n 4 procent. Met uitzondering van een korte periode in 2012, stegen de medische kosten niet zo snel sinds begin 2008.
- Stijgende lonen.
Een van de bepalende aspecten van huidig herstel is de aanhoudend trage groei van de lonen. Maar dat lijkt langzaam te veranderen. Hoewel nog steeds op historisch laag tempo stegen de gemiddelde uurlonen afgelopen jaar met 2,9 procent. Dat was de snelste stijging sinds begin 2009. 20 staten in de VS hebben overigens op 1 januari het minimumloon verhoogd, wat tevens een bewijs van de trend mag worden genoemd.
- Inflatieverwachting stijgt.
Ook de inflatieverwachting van consumenten stijgt. Een enquête van de Universiteit van Michigan geeft aan dat die inflatieverwachting nu op 2,6 procent staat. Voorgaande maanden was dat nog slechts 0,4 procent.
Inflatie en inflatieverwachtingen blijven dus stijgende. En daarmee zal de belegger ook bepaalde keuzes moeten gaan maken. Koesterich geeft als advies:
“A preference for TIPS over nominal Treasuries, an overweight to financial stocks, and an underweight to bond market proxies. Finally, should inflation expectations rise faster than nominal rates, gold is likely to continue to merit a place in most portfolios”
Hij linkt daarbij naar een artikel dat hij een paar maanden geleden schreef, in november 2016.
Daarin pleitte hij voor het aanhouden van goud wegens de opkomst van inflatie alsmede een hoogstwaarschijnlijk hogere volatiliteit in de markt. Dat advies is volgens hem nog steeds geldig.
Bronnen: BlackRock
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]