De goud-zilverratio is niet langer relevant, zo meent BMO Capital Markets. Nu de goudprijs hard oploopt lijkt zilver achter te blijven en stijgt de goud-zilverratio verder tot ongekende hoogtes.
Volgens Colin Hamilton, managing director grondstoffenonderzoek bij BMO Capital Markets, wil dat niet zeggen dat zilver direct een inhaalslag gaat maken.
Hamilton: “The gold:silver ratio no longer has much relevance. With gold prices running hard, we have received many questions as to what this means for silver. In our view, while gold continues to receive ‘annuity’ demand from macro asset allocation trends, silver does not, and until this changes we may be looking at a growing disparity over time”
Met de FOMC-vergadering van juni, die vorige week als katalysator werkte, en een koers die de afgelopen zes jaar niet meer voorkwam lijkt goud voorlopig wel een piek te hebben gezien, aldus Hamilton. De koers kende de afgelopen vier weken een stijging van meer dan 10 procent.
Toch ziet BMO de prijs niet snel weer lager gaan, aangezien nieuw geld richting goud vloeit. Dat is zowel te zien aan de instromen in goud-ETF’s als de long-posities in goud-futures.
De goud-zilverratio is de afgelopen drie jaar verder gestegen en bedraagt nu ongeveer 92 op één. Daarmee wordt duidelijk dat er per ounce goud (meer dan) 92 ounces zilver aangekocht kunnen worden.
Anderhalve week geleden ging die ratio boven de 90 op één, iets dat de afgelopen 26 jaar niet meer was voorgekomen. Het geeft aan dat zilver toch behoorlijk achterblijft bij grote broer goud.
Het onafhankelijke adviesbureau Metals Focus ziet in deze laatste stijging bij beleggers in zilver een gebrek aan geloof .
Volgens Metals Focus wordt de zwakke prestatie van het edelmetaal in vergelijking met goud voornamelijk ondersteund door de zwakke investeringsvraag naar zilver in de toch bepalende Amerikaanse markt.
Ook in de belangrijke Indiase markt is de vraag een stuk lager. De zilverimport lag in de eerste vier maanden dit jaar 20 procent lager dan begin 2018.
Daarnaast bestaat er de angst dat er een mindere industriële vraag zal zijn naar zilver. Dat zou een probleem kunnen vormen, aangezien 60 procent van de jaarlijkse vraag industrieel blijkt te zijn.
Toch lijkt met huidig hoge ratio zilver wel erg in het verdoemhoekje gezet. Ook Metals Focus verwacht daarom dat zilver eind dit jaar goud zal gaan outperformen, waardoor de ratio volgend jaar weer lager gaat.
Bronnen: Bullion Vault, Kitco, Daily FX
Foto: Flickr