De goudprijs heeft al enkele weken moeite om boven de 1.900 dollar per ounce uit te komen in de aanloop naar het nieuwe jaar.
Volgens Harry Tchilinguirian, hoofd grondstoffenonderzoek bij BNP Paribas, kan het edelmetaal nog een keer boven de 2.000 dollar per ounce te stijgen voordat de markt in de tweede helft van volgend jaar afzwakt.
In zijn eindejaar prognose geeft Tchilinguirian aan dat hij in het tweede kwartaal van volgend jaar een piek voorziet in de goudprijs, met een gemiddelde koers op 2.010 dollar per ounce.
De analist is relatief neutraal op het edelmetaal en voorspelt een gemiddelde prijs van ongeveer 1.945 dollar per ounce. Tegen 2022 voorziet hij een gemiddelde goudprijs van 1.900 dollar per ounce.
Tchilinguirian: “Negative real yields will be very important for at least in the next two quarters. But after that, the situation changes a bit because people’s view on the economy changes”
Tchilinguirian is optimistisch over goud op de korte termijn, maar de veilige-haven allure van goud zal na de eerste helft van het jaar beginnen te vervagen.
Hij voorziet in het derde kwartaal een toenemend optimisme van beleggers, wat negatief zal uitwerken op de goudkoers.
Wat betreft de inflatiedruk zei hij dat de pandemie zoveel vertraging heeft veroorzaakt in de wereldeconomie dat het een tijdje zal duren voordat de consumentenprijzen weer gaan stijgen.
Aangezien de inflatie naar verwachting in 2021 gematigd zal blijven ziet Tchilinguirian dat de grote investeringsvraag naar goud-ETF’s het belangrijkste risico voor goud zal vormen volgend jaar.
De hoeveelheid goud die wordt aangehouden in goud-ETF’s staat op een recordhoogte. Het zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de markt wanneer beleggers die posities beginnen te liquideren.
Zo zorgde een massale uittocht uit goud-ETF’s in 2013 voor de grootste daling van de goudprijs in drie decennia.
Tchilinguirian houdt die markt nauwlettend in de gaten maar is ook van mening dat dat scenario nu uit zal blijven.
Een verbetering van de economische groei en het stijgende beleggerssentiment zullen eveneens wegen op de Amerikaanse dollar.
Dat is dan weer positief voor goud, wat er volgens Tchilinguirian voor zal zorgen dat de goudkoers niet als een plumpudding in elkaar zakt maar eerder geleidelijk wat lager gaat.
Bron: Kitco
Foto: Flickr