Michael Widmer, grondstoffenstrateeg bij Bank of America (BoA), geeft in een nieuw rapport aan dat de koers van goud steeds meer gedreven wordt door de interesse in goud-ETF’s en steeds minder door de papieren futures-markt.
Er is dit jaar veel aandacht voor de edelmetaalmarkten, aangezien beleggers op zoek zijn naar veilige havens tijdens de corona-crisis terwijl obligatierendementen dalen en de dreiging van inflatie toeneemt.
Widmer: “While institutional investors, who in the past often traded futures, still hold a large share in open interest, retail investors have become materially more important”
Vorige week daalde de goudprijs op de papieren Comex-markt met bijna 5%, de grootste wekelijkse daling sinds maart.
Ondertussen zag de SPDR Gold Shares, ’s werelds grootste goud-ETF, een daling in aanhoudingen met 1%. Het was voor de SPDR Gold Shares de eerste daling in acht maanden tijd.
Op maandag daalde de goudprijs met bijna 2 procent. Beleggers kochten diezelfde dag echter 1,2 miljoen ounces goud aan middels goud-ETF’s, een grootste dagelijkse stijging voor heel 2020.
Volgens Widmer kan die kloof tussen de futures-markt en de ETF-markt tot prijsdislocaties gaan leiden.
Dit jaar is er al meer dan 60 miljard dollar geïnvesteerd in de goud-ETF’s, 50 procent meer dan tijdens de financiële crisis in 2009.
De goud-ETF’s vormen nu 35 procent van de wereldwijde vraag naar goud, vergeleken met slechts 8 procent tien jaar geleden.
Dit jaar zijn daarbij vooral goudstaven vanuit Azië via raffinaderijen in Zwitserland naar kluizen in de VS en Londen verscheept om de stijgende vraag naar goud-ETF’s te ondersteunen.
Ook in China wenden consumenten zich tot nieuwe manieren om goud te kopen. In augustus zijn daar twee nieuwe goud-ETF’s gelanceerd.
Die Chinese ETF-markt behelst echter, met 4 miljard dollar aan activa onder beheer, slechts 3 procent van de omvang van de Amerikaanse goud-ETF markt.
De heer Tait, een voormalig investeringsbankier, geeft tegen de Financial Times aan dat hij gelooft dat nieuwe financiële goud-producten de komende jaren zowel in India en China “exponentieel” zullen groeien.
Volgens gegevens van de World Gold Council is de investeringsvraag naar goud in de eerste helft van 2020 gestegen tot recordhoogte, met een stijging van 646 ton.
Widmer plaats die groei nog iets meer in perspectief in zijn rapport, met de opmerking dat het beheerd vermogen in de goud-ETF’s de afgelopen vier jaar bijna is verdubbeld.
BoA haalde in april al de krantenkoppen, na het verhogen van haar koersdoel voor goud. Volgens BoA gaat de koers binnen 18 maanden de $3.000 aan doen.
Bronnen: Financial Times, Kitco
Foto: Flickr