Het Canadese B2Gold Corp. overweegt de aankoop van een inactieve Zimbabwaanse goudmijn, mits het kan worden vrijgesteld van een wet die vereist dat producenten de gehele goudproductie moeten verkopen aan de centrale bank van het land.
Mocht het die vrijstelling verkrijgen zou dat de weg vrijmaken voor verdere investeringen door goudproducenten in het Zuid-Afrikaanse land.
Wellicht geen overbodige luxe, aangezien al verschillende mijnbouwbedrijven zijn gesloten vanwege die verkoopeis aan de centrale bank en de economische crisis in het land.
Vindt de transactie met eigenaar Metallon plaats, dan zal B2Gold 150 tot 200 miljoen dollar investeren in de ontwikkeling van de Shamva goudmijn.
Het in Vancouver gevestigde bedrijf zal ongeveer een derde van de boekwaarde voor de mijn betalen, die het laatst werd geschat op zo’n 167 miljoen dollar zeven jaar geleden.
De aankoop zou een ongebruikelijke investering zijn in de worstelende goudmijnbouwsector van Zimbabwe.
De twee grootste goudproducenten van het land, Metallon en RioZim, lieten juist weten de centrale bank aan te klagen wegens die veelbesproken wet.
De Zuid-Afrikaanse zakenman Mzi Khumalo, eigenaar van Metallon liet deze week weten de Reserve Bank of Zimbabwe aan te klagen voor liefst $132 miljoen.
Volgens de wet moeten goudmijnbouwbedrijven in het land hun goud verkopen tegen gedeeltelijk dollars en gedeeltelijk een bepaalde “munt” eenheid, in het leven geroepen door de centrale bank van het land.
Probleem daarbij is dat die lokale quasi-valuta niet buiten Zimbabwe kan worden verhandeld. Beide bedrijven hebben de centrale bank aangeklaagd vanwege die valuta waarin zij worden vergoed en wegens te late betalingen.
Eerder dit jaar schortte RioZim haar goudmijnproductie tijdelijk op, omdat ze niet betaald werd.
Metallon zette vorig jaar om dezelfde reden drie operaties stop. Daardoor bleef er nog maar één mijn in productie over.
Een groot deel van het Zimbabwaanse goud wordt geproduceerd door particulieren, die veelal het goud het land uit smokkelen.
Zimbabwe bevindt zich daarnaast midden in een economische crisis met een tekort aan brandstof, medicijnen en vreemde valuta.
Foto: Flickr