Hoewel officiële goudaankopen door centrale banken dit jaar flink is afgenomen blijven sommige centrale banken de goudreserves opkrikken.
Turkije en Kazachstan waren daarbij in juli de meest actieve centrale banken. Turkije verhoogde de goudreserves tot 632,2 ton in juli in vergelijking met 626 ton in juni.
Kazachstan heeft de goudreserves uitgebreid tot 346,7 ton in juli, daar waar het in juni nog 345 ton betrof.
Rhona O’Connell, hoofd marktanalyse EMEA en Asia regio’s bij StoneX: “The Kazakh central bank is reported to have said that it intends to buy 60 tons this year”
Australië en Mongolië verkochten in juli juist een gedeelte van de goudreserves, waardoor het aandeel in de reserves met respectievelijk twee ton en zes ton afnamen.
Colombia verkocht eveneens. Maar liefst tweederde van de goudreserves werd in een enkele maand verkocht. Opvallend gegeven daarbij is dat het dat deed twee weken voordat het gele edelmetaal een all-time high aandeed.
Het land verkocht voor 475 miljoen dollar aan goud in juni en dat staat gelijk aan 67 procent van haar aanhoudingen eind mei.
Goud is nu goed voor nog zo’n 0,4 procent van de internationale reserves van Colombia, vergeleken met zo’n 77 procent van die van Venezuela, 42 procent van Bolivia en 9 procent van Argentinië.
De goudreserves van Venezuela zijn in de eerste helft van dit jaar overigens ook gedaald, met zeven ton, tot 98 ton. De afgelopen 50 jaar had Venezuela niet zo weinig goud in bezit.
Toch werden de reserves eind juni geschat op zo’n 4,99 miljard dollar, terwijl dat in december 2019 nog 4,79 miljard dollar waard was. Dat komt door de flink gestegen goudprijs dit jaar.
Rusland heeft geen significante veranderingen in de goudreserves aangebracht sinds het eerste kwartaal. Toen bereikte de goudreserves ongeveer 20 procent van de totale reserves.
In het eerste kwartaal kocht Rusland 29 ton goud zonder noemenswaardige activiteit sindsdien. Ook China heeft geen veranderingen in reserves gemeld sinds september vorig jaar.
Voor de eerste helft van het jaar laten de cijfers van het IMF over de officiële goudaankopen een totale toename zien bij centrale banken van 293 ton, inclusief de verkopen.
Een van de grootste stijgingen kwam uit Turkije, waar de centrale bank in de eerste helft van 2020 163 ton goud toevoegde. Ook India kocht 26 ton goud aan in de eerste helft van het jaar.
De officiële aanhoudingen goud in reserves bij centrale banken wereldwijd bedroeg eind juni 35.045 ton.
Bronnen: Bloomberg, Reuters, Kitco
Foto: Flickr