Dat staat te lezen in de Financial Times, stelt Kitco vandaag.
In het artikel staat dat de prijs van fysiek goud in China, ’s werelds grootste koper van goud, tegen een premie noteert. Bovendien is de hoeveelheid goud die aan de Shanghai Gold Exchange is onttrokken in maart verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder tot 168 ton, zo blijkt uit gegevens.
Volgens John Reade, hoofdmarktstrateeg bij de World Gold Council, kan dit zijn gebruikt om de voorraden in de verwerkende industrie en de detailhandel aan te vullen na een sterke periode tijdens het Chinese Nieuwjaar in februari.
Elders is de vraag naar gouden juwelen ook aangetrokken in India, waar de invoer in maart met 98,6 ton bijna het hoogste niveau in twee jaar bereikte. Het is momenteel trouwseizoen in het land en gouden geschenken worden ook gegeven voor Akshaya Tritiya, een speciale dag in het land.
In het FT-rapport staat ook dat de vraag van de centrale banken sterk is geweest. Zij zouden in februari 8,8 ton van het gele metaal hebben gekocht, waarbij India, Oezbekistan, Kazachstan en Colombia de grootste hoeveelheden hebben toegevoegd.
Hongarije heeft zijn goudreserves vorige maand opgetrokken van 32 ton tot 95 ton en verklaarde daarbij “rekening te houden met de langetermijndoelstellingen van de nationale en economische beleidsstrategie van het land”.
Zij voegden daaraan toe: “De wereldwijde stijging van de overheidsschulden of bezorgdheid over de inflatie vergroten het belang van goud in de nationale strategie als een veilige haven en als een opslag van waarde.”
Bron: Kitco.com