Centrale banken hebben sinds de Londen Gold Pool van de jaren zestig niet meer zoveel goud gekocht als in de afgelopen jaren. Volgens cijfers van het IMF voegen centrale banken nu al acht jaar op rij edelmetaal aan hun reserves toe, de langste onafgebroken reeks in bijna vijftig jaar tijd.
In de jaren zestig kochten centrale banken veel goud, omdat ze twijfels hadden over de inwisselbaarheid van het edelmetaal tegen de toenmalig vaste koers.
Het afgelopen jaar kochten centrale banken gezamenlijk 590 ton goud. Dat staat ongeveer gelijk aan 14 procent van de totale wereldwijde fysieke vraag. Vooral Rusland, China en Kazakstan voegden de afgelopen jaren relatief veel goud aan hun reserves toe. Centrale banken zoeken diversificatie uit voornamelijk de dollar en willen naast valutareserves ook een deel van hun reserves in het gele metaal.
Rusland heeft te kampen met de langste recessie in twee decennia, maar een economische indicator ziet er wel rooskleurig uit: de Russische reserves aan harde valuta. De Russische centrale bank houdt tegenwoordig $379 miljard in buitenlandse valuta en goud aan, een stijging van $29 miljard ten opzichte van april 2015.
Terwijl China en Saoedi-Arabië tientallen miljarden dollars hebben uitgegeven om hun munt te ondersteunen, heeft de centrale bank in Moskou simpelweg niets gedaan. $67 miljard die zij in 2014 verloor in een mislukte poging om de roebel te stabiliseren was voor de Russen klaarblijkelijk genoeg.
Dmitry Tulin – eerste vice-gouverneur van de centrale bank – zei vorige maand, een paar weken nadat de roebel daalde naar nieuwe dieptepunten:
“No amount of spending of currency reserves can stabilize the ruble. It’s very easy to fire your whole arsenal quickly, but that would yield only a temporary, Pyrrhic victory”
En Putin lijkt het daarmee eens:
“Gold and currency reserves are created by the central bank for other purposes, not for financing current economic problems”
Het economische experiment lijkt vruchten af te werpen en weerspiegelt Putin’s overtuiging dat goud en harde valuta in de bank de beste garantie zijn voor financiële onafhankelijkheid.
Sinds Putin in 2000 aan de macht kwam stonden de reserves van het land op slechts $13 miljard. Daar heeft hij sinds die tijd flink aan toegevoegd met onder andere een behoorlijke portie goud.
Ook werd de Russische schuld afbetaald waardoor het land nu een van de laagste schulden heeft.
Bronnen: Bloomberg, Market Update
[xyz-ihs snippet=”goud”]