Centrale banken hebben de afgelopen 5 jaar niet zo weinig goud aan de reserves toegevoegd als afgelopen kwartaal. Dat zegt het World Gold Council in haar Gold Demand Trends rapport.
Vraag naar goud bij centrale banken kent al een langere tijd een afname, waarbij nu vooral China opvallend afwezig is als centrale bank die goud toevoegt aan de reserves.
De grootste goudconsument ter wereld zou volgens het WGC al sinds oktober geen goud meer toevoegen.
De WGC verklaart dat met het volgende:
De Chinese buitenlandse reserves staan al een tijdje onder druk. Stond haar totale reserves in januari 2016 nog op 3,2 biljoen dollar, in januari 2017 was dat nog 3 biljoen dollar.
Echter is met een stijgende goudprijs haar percentage goudreserves in verhouding tot totale reserves in die tijd wel hoger gegaan. In het eerste kwartaal van 2017 stond dat zelfs op 2,4 procent.
Dat was het hoogste percentage sinds begin 2000 en zou gedeeltelijk kunnen verklaren waarom dat de Chinese centrale bank op het moment geen goud meer aan de reserves toevoegt.
Toch lijkt er meer aan de hand. In verhouding met andere centrale banken is dat percentage behoorlijk klein.
De gemiddelde westerse centrale bank houdt tussen de 50 en 80 procent van de totale reserves aan goud aan. Een 2,4 procent dekking is dus in verhouding verwaarloosbaar.
Een andere verklaring zou kunnen zijn dat China geen pottenkijkers wil en in het geheim goud opkoopt.
Zij is al sinds jaar en dag bijzonder vaag waar het edelmetaal betreft.
Volledig transparante import- en exportcijfers ontbreken en daarnaast is duidelijk dat zij behoorlijk aan het investeren geslagen is in goudmijnbouw en goudmijnbedrijven.
De toekomst zal het uitwijzen.
Hoe dan ook voegde de volledige officiële sector in het eerste kwartaal van 2017 slechts 76 ton goud aan haar reserves toe. Meer dan een kwart minder dan dezelfde periode vorig jaar, toen er 104,1 ton werd toegevoegd.
De WGC voorspelt voor dit jaar een vraag van centrale banken van 250 tot 350 ton, vorig jaar was dat nog 377 ton. Zowel de centrale bank van Rusland als Kazachstan zullen daarbij de grootste consumenten blijven.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]