In augustus waren centrale banken wereldwijd voor het eerst in anderhalf jaar tijd netto-verkopers van goud. In de loop van de maand werd er netto zo’n 12,3 ton goud van de hand gedaan.
De World Gold Council (WGC) publiceerde gisteren de laatste cijfers. De centrale banken lijken te hebben geprofiteerd van de hoge goudprijs, die in augustus een all-time high aandeed van 2.072 dollar per ounce.
Sindsdien is de goudprijs iets meer dan 8 procent gedaald tot een huidige 1.890 dollar per ounce. De laatste gegevens weerspiegelen ook de nood in sommige landen om middelen vrij te maken om de coronacrisis aan te pakken.
Bernard Dahdah, een analist bij Natixis in Parijs: “All central banks around the world are facing a lot of pressure for liquidity. Now is not the time to hoard gold, the hospitals need the money”
Oezbekistan leidde de verkopen, waarbij het 31,7 ton goud verkocht. In de eerste 8 maanden van 2020 exporteerde het land liefst 5,8 miljard dollar aan goud. Die verkopen zorgen er voor dat aankopen door India, Kirgizië en Turkije een beetje in het niet vallen.
Centrale banken kochten in 2018 656 ton goud op, het meest in 50 jaar tijd. Afgelopen jaar kochten ze nog eens 650 ton goud op. Ook dit jaar voegen centrale banken samengenomen nog steeds goud toe aan de reserves.
Voor 2020 staat de teller op twee tot driehonderd ton goud dat aan werd gekocht. Tegen huidige koers is dat nog steeds goed voor aankopen ter waarde van 13 miljard dollar. Centrale banken houden in totaal zo’n 35.000 ton goud aan, met een waarde van zo’n 2 biljoen dollar.
De Russische centrale bank, een van de belangrijkste kopers de afgelopen jaren, gaf in maart aan dat ze in april ging stoppen met het opkopen van goud.
De Russische centrale bank heeft haar gouddekking van de internationale reserves op weten te trekken tot 20 procent, de limiet. De afgelopen 5 jaar heeft haar centrale bank liefst 40 miljard dollar aan goud toegevoegd aan de reserves.
Turkije heeft dit jaar Rusland ingehaald als grootste koper van goud. In 2020 voegde de centrale bank van Turkije liefst 194 ton goud toe aan de reserves. Het edelmetaal maakt nu 49 procent uit van haar totale reserves, zo schat de WGC.
Daar waar centrale banken afgelopen jaren belangrijke spelers waren in het opkopen van goud is dat dit jaar weggelegd voor de belegger.
In 2020 is er voor meer dan 60 miljard dollar geïnvesteerd in goud-ETF’s, op de beurs verhandelde fondsen gedekt door fysiek goud.
Bronnen: WGC, Financial Times, Reuters
Foto: Flickr