Voor de tweede achtereenvolgende maand waren centrale banken in februari gezamenlijk nettoverkopers van goud, zo blijkt uit het laatste rapport van de World Gold Council (WGC).
Volgens de WGC is in februari per saldo zes ton goud aan officiële reserves verkocht, waarbij de activiteiten werden gedomineerd door slechts enkele centrale banken.
Ondanks een daling van 18 ton aan goudreserves dit jaar blijven de wereldwijde goudreserves van centrale banken boven de 35.600 ton – het hoogste niveau sinds 1990, aldus de analisten in het rapport.
De WGC gaf aan dat Oezbekistan de grootste verkoper was in februari. Het verminderde de goudreserves met 22 ton tot 339 ton – het laagste niveau sinds december 2020.
Het edelmetaal vertegenwoordigt nog steeds een aanzienlijk deel van de reserves van de Oezbeekse centrale bank. Zelfs na de verkoop in februari maken de goudreserves nog steeds 59 procent van de totale reserves uit.
Andere centrale-bankverkopers waren onder meer Kazachstan, dat in februari nog eens 5 ton verkocht na een verkoop van 17 ton in januari. Qatar verkocht in februari 6 ton goud, Mongolië één ton en Duitsland één ton goud.
Volgens het rapport domineerde Turkije de markt aan de aankoopzijde, door in februari 25 ton aan de goudreserves toe te voegen.
Turkije heeft haar goudreserves dit jaar al met 35 ton verhoogd, wat neerkomt op 27 procent van de totale reserves.
Tegelijkertijd kocht India in februari 2,6 ton goud op, waardoor de totale goudreserves op 758 ton uitkomt. Ierland, de enige actieve koper gekeken naar ontwikkelde markten, voegde 1 ton goud toe aan de reserves.
Hoewel centrale banken in de eerste twee maanden van 2022 netto goud verkochten laten analisten van de WGC weten dat zij verwachten dat centrale banken dit jaar uiteindelijk, net als voorgaande jaren, toch weer meer goud zullen toevoegen dan dat zij verkopen.
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft geleid tot aanzienlijke geopolitieke onzekerheid, waardoor sommige landen de rol van de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservevaluta in twijfel trekken.
Analisten menen dat goud een aantrekkelijk alternatief is voor centrale banken gekeken naar de verminderde rol van de Amerikaanse dollar.
Andere analisten menen echter dat het nog tientallen jaren zal duren eerdat de Amerikaanse dollar haar dominante status verliest, aangezien het momenteel nog voor zo’n 60 procent van de wereldwijde reserves vertegenwoordigt.