Chileense pensioenfondsen hebben van de financiële toezichthouder van het land het groene licht gekregen om te mogen investeren in goud-ETF’s.
De versoepeling maakt deel uit van een reeks hervormingen in Latijns-Amerika, naast het besluit van Brazilië om kruiselingse noteringen van overzeese beursgenoteerde fondsen in de vorm van certificaten toe te staan.
Dat kan de haperende ETF-industrie in de regio nieuw leven inblazen.
Felipe Cousiño, een partner van het Chileense advocatenkantoor Alessandri, geeft aan dat de beslissing deel uitmaakt van een voortdurende versoepeling van de regels binnen de pensioensector.
Cousiño: “In the past the legislature saw commodities, or anything exposed to commodities, as unnecessarily risky for Chilean pension funds”
De Chileense pensioensector is de meest ontwikkelde in de regio, met ongeveer 200 miljard dollar aan activa onder beheer. Dat is liefst twee derde van het bruto binnenlands product van Chili.
Waar het eerst nog beperkt was tot liquide activa kwam er met de hervorming in 2018 ook de mogelijkheid voor Chileense pensioenfondsen om te investeren in alternatieve activa, zoals private equity, private schulden, infrastructuur en vastgoedfondsen.
Verschillende oud-ETF’s zijn nu aan die lijst toegevoegd. Tot nu toe gaat het om de grootste goud-ETF ter wereld, de SPDR Gold Shares (GLD) en drie fondsen van het Londense WisdomTree.
De Chileense pensioenfondsindustrie wordt in het buitenland vaak gezien als een model voor andere opkomende markten, en wordt zelfs omschreven als de “Mercedes-Benz” van de pensioenvoorziening.
Het systeem, dat in 1981 werd ingevoerd als onderdeel van de vrijemarkthervormingen na de dictatuur van Augusto Pinochet, houdt in dat diegenen die formeel in dienst zijn een verplichte 10 procent van hun loon afstaan aan pensioen.
Dit systeem is gekopieerd door meer dan 30 landen in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en Oost-Europa. Veel Chileense werknemers krijgen nu echter veel minder pensioen dan ze hadden verwacht.
Woede over de omvang van de uitbetalingen en de vergoedingen die door particuliere pensioenfondsbeheerders (AFP’s) worden betaald was een van de aanjagers van een reeks gewelddadige straatprotesten vorig jaar. Daarbij kwamen ten minste 19 mensen om.
AFP’s zullen nu beslissen om goud-ETF’s al of niet aan portefeuilles toe te voegen. Deborah Fuhr, oprichter van adviesbureau ETFGI, denkt van wel.
Fuhr: “This year the net inflows to gold have been very high. It’s seen as an inflation hedge and a safe haven. For a lot of investors in Latam, investing in gold has been something they want to do”
Wereldwijd, zagen de goud-ETF’s een netto instroom van 55,7 miljard dollar in de eerste negen maanden van 2020.
In heel 2019 was dat nog 19,2 miljard en ook het record van 2016, toen er 24 miljard dollar de goud-ETF’s instroomde, werd dit jaar met glans verbroken.
Bron: Financial Times
Foto: Flickr