Centrale banken blijven aanhoudingen toevoegen aan de goudreserves en China en Rusland blijven die trend leiden. Reden daarvan kan voornamelijk gevonden worden in het feit dat zij minder afhankelijk willen zijn van zowel de dollar als de euro en meer vertrouwen willen wekken in eigen valuta. Voormalig Bank of England gouverneur Mervyn King schreef onlangs:
“China and other countries do not want to be in a situation where all their international assets are in effect dependent on the U.S. It is extremely reasonable to have assets in your portfolio that are not dependent on the goodwill of other countries”
Centrale banken voegden ten opzichte van een jaar eerder 2,7 procent toe aan hun goudreserves, volgens het World Gold Council tot zo’n 32.800 ton. Ze kochten in 2015 netto 483 ton bij, het meest op 1 jaar sinds 1971, toen de inwisselbaarheid van de dollar in goud werd beëindigd. Volgens Thomson Reuters GFMS is dat het zesde opeenvolgende jaar van accumulatie.
In China, ’s werelds grootste goudproducent en goudconsument, voegde de centrale bank in juni zo’n 500.000 ounces aan haar reserves toe. Na een adempauze in mei gaat China dus weer rustig verder met het accumuleren van goud. China deed die aankopen daarnaast ook in een maand waarin de goudprijs 8,8 procent wist te stijgen.
Het afgelopen jaar breidde China haar reserves uit met maar liefst 70 procent. Daarmee heeft het nu officieel zo’n 1823 ton goud in de kluis en is het ’s werelds grootste goudaanhouder, op 4 andere landen na. Daarnaast kent ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) officieel nog steeds een grotere goudvoorraad dan China. Het IMF zal overigens over zo’n 2,5 maand de yuan toevoegen aan haar reservevaluta; de Special Drawing Rights.
Ook Rusland bouwde meer goudreserves op. Haar reserves stegen ten opzichte van vorig jaar met 18 procent tot zo’n 1480 ton. Goedkope olie zorgde afgelopen jaar voor een klap op zowel de Russische economie als de roebel. Die klap werd grotendeels opgevangen door de grotere goudreserves. Rusland heeft daarnaast, wegens westerse sancties over de Oekraïne-crisis, besloten om nog meer goud aan te kopen in plaats van dollar- en euro reserves.
Bronnen: Bloomberg, Nikkei, WGC
[xyz-ihs snippet=”goud”]