Chinese mijnbouwbedrijven zetten door in het aankopen van kleinere Canadese goudmijnbouwproducenten. Die Chinese mijnbouwbedrijven zijn allen in handen van de Chinese staat.
Daar waar Chinese bedrijven in Afrika al langere tijd mijnen opkopen gebeurt datzelfde in het Noord-Amerikaanse land, dat bekend staat om haar vele grondstoffenbedrijven.
Het Chinese Zijin Mining Group is met het in Canada genoteerde Guyana Goldfields vorige week een deal overeengekomen ter waarde van 238 miljoen dollar.
Guyana Goldfields heeft in Guyana de Aurora-goudmijn in productie, dat sinds 2015 daadwerkelijk goud produceert. Daarnaast bezit zij in Guyana nog enkele andere exploratiegebieden.
Zijin kocht Guyana Goldfields na een heftige strijd met twee andere goudmijnbouwbedrijven.
De eerste aanbieding kwam van Silvercorp Metals op 27 april, met een bod ter waarde van 0,60 cent per aandeel.
Enkele weken later deed Gran Colombia Gold er een schepje bovenop en bood 0.90 cent per aandeel. Vervolgens verhoogde Silvercorp het bod naar 1,30 dollar per aandeel.
Beide biedingen werden uiteindelijk overtroffen door Zijin Mining, dat 1,85 dollar per aandeel bood, meer dan drie keer het oorspronkelijke bod van Silvercorp.
Dit nieuws volgt op de aankondiging van het Chinese Shandong Gold Mining in mei, waarbij het bedrijf liet weten het Canadese TMAC Resources over te nemen voor 149 miljoen dollar.
TMAC Resources heeft Hope Bay in handen, een 80 kilometer lang en 20 kilometer breed gebied in Nunavut Canada. Daarbij heeft zij sinds 2017 al een producerende mijn: Doris.
Chinese mijnbouwbedrijven lijken dus goud te zien in de goudmijnbouwbedrijven, zeker die bedrijven die net in productie zijn of dra gaan produceren.
In december kocht Zijin Mining ook al een ander Canadees goudmijnbedrijf op, namelijk Continental Gold, voor liefst 1,37 miljard dollar.
China, ’s werelds grootste goudproducent en consument, is dus duidelijk op overnamejacht en wil haar positie in de wereldwijde goudmijnproductie verstevigen.
Niet gek ook, zeker nu goud weer in een stijgende lijn beweegt. Vorig jaar zag het een toename in prijs van 18 procent in Amerikaanse dollars. Dit jaar staat het ook al hoger, met meer dan 12 procent.
Ook de aandelen van goudmijnbouwbedrijven presteren daarbij bijzonder, zeker sinds het dieptepunt in maart van dit jaar, met stijgingen met dubbele cijfers tot winsten van honderden procenten.
Bronnen: Bloomberg, Reuters, CBC
Foto: Flickr