De Chinese economie heeft het nu even moeilijker, maar de trend op lange termijn is duidelijk: de rijkdom verschuift naar het Oosten. Chinezen zijn grote goudliefhebbers en kopen er massa’s van, maar alleen in fysieke vorm, of wat had u gedacht?
China heeft sinds 2000 een handelsoverschot met de VS dat oploopt tot maar liefst 4 biljoen dollar. Het is daarom geen enkele verrassing dat China de grootste belegger is in Amerikaans staatspapier, de Treasuries (buiten de Fed zelf dan). In deze activaklasse hebben de Chinezen sinds het jaar 2000 een belang opgebouwd dat bijna een biljoen dollar waard is. In het totaal heeft China nu ongeveer 1,24 biljoen dollar in Amerikaanse Treasuries.
Ondanks het feit dat China nog steeds een veel hoger handelsoverschot tegenover de VS blijft aanhouden, is China er op nettobasis mee gestopt om Treasury papier te accumuleren. Dat komt gek genoeg overeen met het Amerikaanse schuldplafond (herinner u het debat) en de piek van de goudprijzen. Sinds die periode is China een nettoverkoper geweest van Amerikaanse Treasuries.
Sinds die specifieke periode, namelijk juli 2011, kunnen we vaststellen dat zowel goud als Amerikaanse Treasuries evolueren in tegenstelling met hun vraag- en aanboddynamieken. De Amerikaanse Treasury rentes zijn met een derde gedaald sinds de meeste kopers uit het verleden zijn opgehouden met te accumuleren, en de goudprijs is sindsdien met ongeveer 25% gedaald ondanks de fors toegenomen fysieke vraag naar het edelmetaal. Dat betekent dat deze dynamieken geen correcte weergave zijn van een vrije markt en dat er onderhuids vanalles aan de gang is wat we niet kunnen zien.
De vraag is natuurlijk wat China met hun fysieke goudvoorraden wil gaan doen, en of de Amerikanen actief meehelpen aan het manipuleren van de goudprijzen. En heel belangrijk, wie voorziet de Chinezen van al dat fysiek goud?
Als u de antwoorden op deze vragen heeft, mag u het ons steeds laten weten…
[xyz-ihs snippet=”goud”]