China leidt de weg in investeringen

Een opleving in exploratieprojecten door mijnbouwbedrijven wereldwijd zou er voor kunnen zorgen dat tegen 2025 de uitgaven weer richting de 18 miljard dollar kunnen gaan.

China zal daarbij koploper zijn in investeringen en de zoektocht naar nieuwe ontdekkingen.

Dat zegt Richard Schodde, managing director bij Minex Consulting Pty in Melbourne. Volgens hem zijn exploratiebudgetten weer stijgende, dit nadat ze vorig jaar waren gedaald tot een 11-jarig dieptepunt van slechts 10 miljard dollar.

Mijnbouwbedrijven moesten drastisch in de kosten snijden nadat grondstoffenprijzen een flinke klapper hadden gekregen en de winstgevendheid hard achteruit holde.

Nu grondstoffenprijzen weer stijgende zijn en, middels de bezuinigingsmaatregelen, ook de mijnbouwbedrijven weer winstgevend, kunnen de uitgaven opgeschroefd worden.

Schodde:

We are coming out of the bottom of the cycle. I actually see the opportunity for the exploration sector to regain its mojo and quickly deliver a pipeline of good discoveries. It’s catch-up time for the industry

Afgelopen vrijdag voegde Chinees staatsbedrijf China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) de daad bij het woord gekeken naar investeringen vanuit China in de grondstoffensector.

Zij verzegelde een deal om voor 4,6 miljard dollar een infrastructuurproject voor de mijnbouw te bouwen in het grondstofrijke noordwesten van Australië.

De overeenkomst die zij sloot zorgt er voor dat er een nieuwe toegangspoort komt tot de Pilbara-regio, waar voornamelijk ijzererts gewonnen wordt.

Daarmee zullen naar verwachting 3.300 banen worden gecreëerd voor de bouwperiode in 2018 en zo’n 900 vaste banen wanneer de faciliteiten operationeel zijn.

China – de grootste grondstoffenconsument ter wereld en de nummer 1 investeerder op exploratie-gebied – is de grootste handelspartner van Australië.

De ondertekening vond plaats tijdens een ontmoeting tussen premier Malcolm Turnbull en premier Li Keqiang in Canberra.

Mijnbouwbedrijven – en vooral ook China – kijken niet alleen richting Australië, ook Canada en Ecuador zijn momenteel hotspots om te investeren in mijnbouw en exploratie.

Daarnaast mag volgens S&P Global Market Intelligence ook de VS zich opmaken voor een stijging in investeringen in de resource- en exploratiesector.

President Donald Trump wordt immers beschouwd als iemand die gunstiger gezind is ten opzichte van resource development.

BHP Billiton, ’s werelds grootste mijnbouwbedrijf, gaf in juni aan dat het meer uit zal gaan geven aan exploratie, waarbij hoofd geoscience Laura Tyler de nadruk legde op koper en conventionele aardolie.

Newcrest Mining Ltd., de grootste goudproducent van Australië, verhoogde haar budget in de laatste 6 maanden van 2016 met 15 procent.

Goldcorp, dat het zogeheten “Coffee-project” van Kaminak Gold Corp overnam, gaf in november nog aan dat de goudsector geconfronteerd wordt met een output-tekort die in principe al tien jaar voortduurt.

In combinatie met een onderontwikkeling van nieuwe mijnen biedt dat natuurlijk ook kansen.

Bronnen: Bloomberg, France24

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]