Centrale banken lijken dit jaar echt voor goud te gaan. Met een toename in goudreserves, voornamelijk vanwege geopolitieke spanningen en een vertragende economische groei wereldwijd, lijken centrale banken zich op te maken voor een shift in het monetaire landschap.
Dit hoogstwaarschijnlijk ten koste van fiat valuta maar ook zeker de Amerikaanse dollar. Daar waar Polen afgelopen vrijdag liet weten haar goudreserves het afgelopen jaar te hebben verhoogd met meer dan 100 procent, koopt ook China gestaag goud bij.
De People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van China, geeft vandaag aan dat het de goudreserves voor een zevende maand op rij heeft verhoogd afgelopen maand.
10,3 ton goud, zo’n 0,33 miljoen troy ounces, werd nog eens aan de reserves toegevoegd in juni, nadat het bijna 74 ton goud toevoegde de zes maanden daarvoor.
Howie Lee, econoom bij Oversea-Chinese Banking Corp. in Singapore: “Aside from its attempt to diversify its holdings of dollars, owning more gold reserves is also an important strategy in China’s rise as a superpower. Additions are likely to continue in coming months”
De aankoop van goud door centrale banken draagt bij aan de totale vraag, waarbij de Russische autoriteiten de belangrijkste mag heten in aankopen.
Vorig jaar kochten centrale banken 651,5 ton goud op, 74% meer dan het jaar ervoor, aldus de World Gold Council in januari. Dat was een absoluut record.
Rusland was daarbij goed voor een accumulatie van 275 ton, wat eveneens een absoluut jaarrecord mag heten voor het land.
Volgens Citigroup kunnen de officiële aankopen door centrale banken dit jaar de 700 ton bereiken, ervan uitgaande dat de Chinese trend zich voortzet en de goudaankopen in Rusland overeenkomt met het volume van vorig jaar.
De totale Chinese goudreserves komen nu uit op 61,94 miljoen troy ounces. De PBoC heeft zijn diversificatiedrang, weg van de Amerikaanse dollar gehandhaafd, te midden van de aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China.
Het edelmetaal is in 2019 daarbij gestegen tot het hoogste punt in zes jaar. Beleggers gaan namelijk uit van renteverlagingen door de Federal Reserve, hoewel de robuuste werkgelegenheidscijfers van vrijdag dat beeld vertroebelden.
Goud daalde daardoor ietwat, tot onder de $1.400. Vandaag koerst het wederom daarboven.
In ander goud gerelateerd nieuws verhoogde India de invoerrechten op goud vrijdag, van 10 tot 12,5%. Daarmee stijgen de kosten voor de Indiase particuliere sector.
India is op China na de belangrijke goudimporteur, waarbij stijgende prijzen een negatieve invloed kunnen hebben op de Indiase goudmarkt.
Foto: Flickr