Volgens gegevens van het “Hong Kong Census and Statistics Department” daalde de import van goud naar China via Hongkong van 80.867 ton in juni tot 44.802 ton in juli.
Ook de totale import van goud via Hongkong daalde van 88.608 ton in juni naar 48.635 ton in juli, een daling van liefst 45 procent.
Samson Li, senior analyst bij Thomson Reuters GFMS: “Since the SGE (Shanghai Gold Exchange) premium was low (in July), the domestic banks did not have high incentives to import gold, especially as the physical demand has not been great”
In juni sprong de netto-import van goud van China via Hongkong juist met 40,3 procent op maandbasis, naar het hoogste niveau sinds maart 2017.
Maar men hoeft niet de illusie te koesteren dat China afstand heeft gedaan van het plan om haar goudvoorraden te vergoten.
En een reden om aan te nemen dat China zijn edelmetaalvoorraden vergroot is de manier waarop zij haar goudactiviteiten geheim houdt.
In juli 2016 kondigde China na zes jaar stilzwijgen aan de goudvoorraden te hebben verhoogd met liefst 57 procent.
Maar sinds China met haar nationale munt de yuan op is genomen in het SDR-mandje van het IMF horen we echter niets meer aangaande aan of verkopen van goud.
Zelfs import en exportdata wordt niet gedeeld. Cijfers uit Hongkong dienen dus als indicatie voor de goudstromen naar het vasteland.
De gegevens van Hongkong geven echter geen volledig beeld van de Chinese aankopen, aangezien goud ook via Sjanghai en Peking wordt ingevoerd.
Eind juli stelde Bloomberg de kwestie al aan de orde van een mogelijke discrepantie tussen de al lang bestaande strategie van Peking voor de accumulatie van goud en de cijfers van de People’s Bank of China (PBOC), de Chinese centrale bank, waaruit blijkt dat de goudreserves van het land sinds 2016 niet zijn toegenomen.
Philip Klapwijk, managing director Precious Metals Insights: “The strategic imperative is probably still there to add some gold to reserves quietly bit by bit”
Vanaf augustus 2018 bedroegen de goudreserves van China volgens de World Gold Council 1.842,6 ton. Het cijfer is ongewijzigd gebleven sinds de verkiezing van Donald Trump, zoals blijkt uit de statistieken van de PBOC.
Ondertussen rapporteerde The Nikkei op 30 juli dat Chinese goudmijnbouwers, meestal in handen van de Chinese overheid, “op jacht” zijn naar nieuwe goudmijnen in het buitenland.
Over de hele wereld kopen de Chinese goudmijnbouwbedrijven potentiele “goudmijntjes”. Van Canada tot Peru en van Ghana tot aan Australië.
Keith Neumeyer, voorzitter van de raad van bestuur van First Mining Gold en oprichter van First Majestic: “I’m certain that a global reset will take place when the governments of the world need to rid themselves of debt, and that they will tie everything to the price of gold. That’s why countries like Russia and China are accumulating gold — they know what may happen a few years from now”
In een gesprek met The Nikkei merkte ook Takahiro Morita, hoofd Morita en Associates, op dat de PBOC de laatste jaren weliswaar geen goud had gekocht, maar dat China nog steeds vasthoudt aan zijn strategie om de goudreserves te verhogen om zijn munt, de yuan, te ondersteunen.
Bronnen: Sputnik News, Reuters
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”promo”]