Het Chinese politbureau heeft op 9 december extra stimulansen aangekondigd om de economie te ondersteunen.
”Met een focus op het stimuleren van consumptie, het verbeteren van investeringsrendement en het uitbreiden van de binnenlandse vraag, zet het land zich in voor een proactief fiscaal beleid en een gematigd soepele monetaire politiek.”
Vertaling: Geen strak geldbeleid dus, ook de komende jaren zal het geld blijven vloeien in China.
Analisten wijzen erop dat deze maatregelen mogelijk positief zullen uitpakken voor de evolutie van de goudprijs. China was trouwens de afgelopen maanden ook actief als koper in de goudmarkt.
Goed voor goud, nog beter voor zilver?
We hebben waarschijnlijk allemaal te weinig fysiek goud in portefeuille voor wat komen gaat… Maar wij denken meteen ook aan zilver, want daar kan de impact misschien nóg tastbaarder zijn.
We schreven het al vaker:
De zilvermarkt vandaag wordt gedomineerd door het industriële deel van de markt. Zilver als edelmetaal voor beleggers speelt op dit moment de tweede viool.
Vroeg of laat verwachten wij die vraag van spaarders en beleggers wél (en dan kan het snel gaan). Maar tot die tijd focussen we op het industriële deel om de richting van de zilvermarkt in te schatten.
Industriële vraag naar zilver groeit spectaculair
In 2024 groeit het wereldwijde industriële verbruik van zilver naar verwachting met 7% – een indrukwekkend cijfer, vooral als je weet dat het aanbod nauwelijks verandert.
De grote aanjager van deze groei? Zonnepanelen.
China heeft inmiddels een dominante positie: het land is wereldleider in de productie van fotovoltaïsche cellen (zonnepanelen). En de technologie staat niet stil. De sector beweegt naar een nieuwe generatie, N-type zonnecellen, die beter presteren en efficiënter zijn, maar ook meer zilver per paneel vereisen.
Zilvergebruik door zonnepanelen in cijfers
Meer dan 6.000 ton zilver: De Chinese zonnepanelenindustrie zal in 2024 bijna 20% van het wereldwijd beschikbare zilver verbruiken.
30% naar China: Wanneer we ander industrieel gebruik meerekenen, gaat tegenwoordig bijna een derde van al het zilver naar de Chinese industrie.
Het grote plaatje
In hun meest recente update (november) voorspelt The Silver Institute een fysiek tekort van maar liefst 282 miljoen ounces zilver in 2024.
Er is stilaan geen twijfel meer mogelijk: de zilvermarkt draait op een haast verontrustend tekort.
De uitbraak van de zilverprijs eerder dit jaar was dus volledig gerechtvaardigd door de fundamentals in de fysieke markt.
Ook in 2025 verwachten we dat China een positieve invloed zal zijn in de vraag naar fysiek zilver:
De grootste industriële verbruiker van zilver houdt de voet stevig op het gaspedaal.
Meer zilver per zonnepaneel: De technologische evolutie verhoogt het verbruik van zilver in zonnepanelen. (ondanks alle research om dit gebruik per paneel net naar beneden te krijgen)
Is de fysieke zilvermarkt op weg naar een heuse “supply crisis”?
Strategisch zilver aankopen
In de komende dagen tonen we u waarom zilver aankopen in de maand december historisch gezien vaak een winnende strategie is.
Uw positie in fysiek zilver vandaag verder opbouwen via uw goud999safe account, kan dus een uitstekend idee zijn!
Tot binnenkort,
Het goud999safe team
www.goud999safe.com
P.S. U hoorde of las misschien reeds dat het einde van de zilver margeregeling voor (nieuwe) zilveren munten in aantocht is. (lees ons artikel daarover hier)
De meest efficiënte manier om fysiek zilver aan te houden blijft vanzelfsprekend via goud999safe in Zürich. Een relatief beperkt gedeelte aan zilveren munten zelf bewaren, kan tegelijkertijd natuurlijk ook altijd.
Hier vindt u de munten die vandaag nog onder de margeregeling door goud999 kunnen worden aangeboden.