China’s Strategische Inname van Zilver: Dreigt er een Tekort in het Westen?

Terwijl de wereld zich richt op de geopolitieke spanningen tussen China en het Westen, speelt zich op de wereldwijde financiële markten een subtielere strijd af.  China is namelijk al geruime tijd, door middel van een reeks weloverwogen stappen, grote hoeveelheden goud en zilver aan het vergaren. Deze zet kan duiden op een verschuiving in het wereldwijde economische landschap en onderstreept de groeiende vraag naar grondstoffen van ontwikkelingslanden

Zilver: China’s Geheime Wapen?

Naast de opbouw van goudvoorraden, verhoogt China ook strategisch zijn zilverreserves. De Shanghai Metals Exchange heeft een significante toename in het handelsvolume van zilver gezien, waarbij de prijzen consequent hoger liggen dan op Westerse beurzen. Dit suggereert dat China mogelijk opzettelijk de prijs van zilver opdrijft om de reserves van het Westen uit te putten.

De Gevolgen voor het Westen

De stijgende zilverprijs kan grote gevolgen hebben voor Westerse economieën, met name die welke sterk afhankelijk zijn van industriële metalen. Als de prijs van zilver blijft stijgen, kan dit de productiekosten verhogen voor een breed scala aan sectoren, van elektronica tot zonnepanelen. Dit kan leiden tot hogere consumentenprijzen en een verdere vertraging van de economische groei, terwijl China het Westen op het gebied van elektronica en zonnepanelen voorbij streeft.

De Toenemende Vraag naar Zilver

China is koploper in de productie van zonnepanelen. Volgens een recent artikel in Bloomberg produceren ze zelfs meer panelen dan er gebruikt kunnen worden. Bloomberg meldde in mei dat de Chinese zilverimporten een driejarige piek bereikten van 390 ton in december en 340 ton in april. Het maandelijkse vijfjarige gemiddelde is 310 ton.

China’s Import Honger

De zilverimporten nemen onder president Xi Jinping aanzienlijk toe, met recent pieken in juni en juli, waarbij beide maanden de netto-import boven de 400 ton uitkwamen. Vorig jaar rond deze tijd overschreed de netto-import van zilver in China de 200 ton niet.

De Groeiende Vraag van India

India is ook een grote koper van zilver geworden, waarbij het de afgelopen jaren aanzienlijke hoeveelheden uit het Westen heeft geïmporteerd. Het recente besluit van India om zijn invoerrechten op zilver te verlagen, zal de vraag naar dit metaal verder doen toenemen.

Dreigt er een Zilvertekort?

Analisten waarschuwen dat de groeiende vraag naar zilver, in combinatie met een beperkt aanbod, kan leiden tot een “zilvertekort” vergelijkbaar met de zilvercrisis van 1980. Als investeerders in paniek raken en massaal zilver kopen, kan de prijs omhoogschieten, wat tot grote verstoringen in de wereldeconomie kan leiden.

Zekerheid in Onzekere Tijden

In deze onzekere tijden is het belangrijk om uw portfolio te diversifiëren met veilige havens zoals goud en zilver. Goud999safe.com biedt een breed scala aan gouden en zilveren beleggingsproducten om u te helpen uw financiële toekomst veilig te stellen. 

Bronvermelding:
Auteur Zyla, T. 
Titel van het artikel, China’s strategic silver takeover: A calculated move to drain the west. 
Geraadpleegd op 26/08/2024, van https://www.jpost.com