De Chinese detailhandelsconsumptie tijdens het Chinese Nieuwjaar (Chinese New Year of CNY) is in 2021 fors gestegen.
In waarde steeg de verkoop van sieraden tijdens die feestelijke week met 161 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Een van de grootste detailhandelaars in goud meldde een stijging van 710 procent van de verkoop van gouden producten tijdens de CNY-week van 2021 op jaarbasis.
Sommige vooraanstaande detailhandelaren in gouden sieraden verklaarden zelfs dat de verkoop tijdens de CNY-vakantie van 2021 het niveau van 2019 in het niet deed vallen.
Bovendien trokken goudstaven en -munten tijdens die week ook enorm veel aandacht, veel retailbeleggers maakten daarbij waarschijnlijk gebruik van de lokale dip in de goudprijs.
Chinese goud-ETF’s wonnen in de loop van de maand februari eveneens aan populariteit. Het Chinese goud ETF-aandeel steeg met 8 ton tot 68,6 ton, het hoogste ooit.
Overigens is die markt vergeleken met de Europese en Amerikaanse markt nog enorm klein, waar dus nog veel winst te halen valt.
De Chinese groothandelsvraag naar goud lag in februari echter nog steeds 18 ton onder de CNY-maand van 2020 en 30 ton onder het gemiddelde over 10 jaar.
Zwaar getroffen door de COVID-19 pandemie, dipte China’s goudconsumptie in 2020 gigantisch.
Hoewel de Chinese goudvraag zich vorig jaar snel herstelde als gevolg van de economische verbetering, is zij niet teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie.
Maar nu de economie blijft aantrekken zou de Chinese goudvraag echter verder kunnen stijgen, zo meent de World Gold Council (WGC).
De goudconsumptie door de detailhandel heeft in februari dus een flinke vlucht genomen, waardoor goudhandelaren goudvoorraden aan moeten gaan vullen.
Dit zou er op zijn beurt toe kunnen leiden dat goudproducenten in maart meer goud aan de Shanghai Gold Exchange (SGE) onttrekken om aan de vraag van detailhandelaren naar voorraden te voldoen.
Bovendien blijkt uit historische gegevens dat de onttrekkingen van goud uit de SGE in maart sowieso de neiging heeft te stijgen.
De goudreserves van de People’s Bank of China bedroegen eind februari verder nog steeds 1.948 ton, goed voor 3,5 procent van haar totale reserves.
De Chinese centrale bank heeft daarmee haar goudreserves sinds september 2019 ongewijzigd gelaten.
Foto: Flickr