China voerde in mei tot wel vijf keer meer goud in vanuit Hong Kong. Goudhandelaren verwachten ook dat die trend aan zal blijven, inclusief een grotere vraag voor goud. Vooral in China betreft het een hedge tegen de daling van de waarde van de Chinese yuan.
Chinese douane gegevens lieten zien dat goudimport vanuit Hong Kong in de eerste helft van dit jaar 25 procent vertegenwoordigde van de totale import van het edelmetaal. Dezelfde periode in 2015 was dat nog slechts 2,8 procent.
Aan de andere kant is de import vanuit andere landen behoorlijk afgenomen. Goudimport vanuit Zwitserland daalde met 30,5 procent (YOY), vanuit Zuid-Afrika werd er 23,1 procent minder ingevoerd en ook de goudimport vanuit Australië daalde met 31,5 procent.
Toch moet er niet blind gestaart worden op officiële cijfers, zoals ook Frik Els aangeeft voor oilprice.com. Daarin schrijft hij dat, volgens een nieuwe studie door UN’s Conference on Trade and Development (UNCTAD), er voor enkel Zuid Afrika tussen 2000 en 2014 voor maar liefst 78,2 miljard dollar aan goudexport niet, slecht of fout gefactureerd werd. Het betreft daarmee 67 procent van de totale goudexport van het land.
Het zorgt er onder andere voor dat landen forex inkomsten, belasting en inkomsten mislopen. Maar daarnaast geeft het ook aan dat officiële data absoluut niet de werkelijkheid hoeft te benaderen.
De goudhandel tussen Hong Kong en het vasteland zal overigens naar verwachting verder toenemen na een nieuwe wetswijziging door de People’s Bank of China afgelopen mei. Die wetswijziging zorgt ervoor dat per ingang van 1 juni procedures voor grensoverschrijdende transporten versimpeld zijn en zal hoogstwaarschijnlijk de goudimport zowel vereenvoudigen als versnellen.
Bronnen: South China Morning Post, Oilprice.com
[xyz-ihs snippet=”goud”]