Ghana stond onder de Britse kroon bekend als “Gold Coast”, vanwege haar rijke deposito’s dat toen vooral Europese kolonisten aantrok.
Nu, anderhalve eeuw later, veroorzaakt een andere intercontinentale “goldrush” sociale en diplomatieke spanningen in het West-Afrikaanse land.
Chinees geld blijkt de drijvende kracht achter een stijging in kleine illegale goudmijnen.
De mijnen zijn berucht om belabberde veiligheids- en milieunormen, waarbij arseen, cyanide en kwik het land en rivieren bevuilen.
President van Ghana, Nana Akufo-Addo, heeft daartegen een gewapende taskforce opgericht, genaamd Operation Vanguard, wat tot honderden arrestaties en een aantal gewelddadige botsingen heeft geleid.
Daarbij doet Akufo-Addo zijn uiterste best om geen enkele schuld neer te leggen bij China, Ghana’s grootste bilaterale handelspartner.
China geeft aan dat het de inspanningen van de president ondersteunt om illegale mijnbouw aan te pakken. Ook moedigt zij Chinezen die zich met deze illegale praktijken bezig houden aan daarmee te stoppen.
Chinese officials in de Ghanese hoofdstad klagen echter over “vervormde” media-aandacht, wat de bilaterale relaties toch onder spanning zet.
Ghana is absoluut niet het enige grondstof-rijke Afrikaanse land dat ervaart dat de Chinese interesse en investeringen ook zijn nadelen kent.
Zo werd een voormalig minister van het West-Afrikaanse land Guinee vorige maand door een Amerikaanse rechter veroordeeld.
Hij bleek voor 8,5 miljoen dollar aan geld wit te hebben gewassen in omkopingen voor China International Fund (CIF) en China Sonangol International.
Dit in ruil voor hulp bij het beïnvloeden van de Guineese regering om lucratieve mijnbouwrechten af te geven.
Guinee is de grootste bauxietproducent van Afrika maar kent daarnaast ook rijke ijzer-, goud- en diamantafzettingen.
Vooral de ijzerertsafzetting Simandou, in het afgelegen oosten van het land, kent verschillende juridische geschillen maar mag toch op intense belangstelling rekenen van China.
Chinezen zijn echter niet altijd de beste match. In veel gevallen blijken ze het namelijk niet zo nauw te nemen met wetgeving, bijvoorbeeld aangaande milieu en mensenrechten.
In mei werden in Zambia nog 31 Chinezen opgepakt voor illegale mijnbouw.
In 2012 werden twee Chinese supervisors er neergeschoten. Dit nadat twee jaar daarvoor nog 13 mijnbouwers waren neergeschoten door Chinese supervisors.
Zo blijken er vele voorbeelden van gespannen relaties tussen China en de verschillende grondstofrijke Afrikaanse landen.
Bronnen: Financial Times, Reuters, Newsweek
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]