Doordat lokale producenten en detailhandelaren voorraden hebben aangevuld in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar, was de Chinese vraag naar fysiek goud op groothandelsniveau sterk in zowel december 2021 als januari 2022.
Het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste (dit jaar 1 februari) tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Een periode waarin het voor Chinezen gebruikelijk is om goud en gouden sieraden te kopen.
De verwachte verkopen tijdens het Chinese Nieuwjaar stelde niet teleur. Promoties van detailhandelaren en een relatief lage goudprijs versterkten voor velen de allure van het edelmetaal.
Volgens de Shanghai Gold Jewellery Association werd in Shanghai voor 1,1 miljard RMB aan gouden sieraden verkocht, een stijging van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Gouden producten met tijgerthema – 2022 is het jaar van de tijger in China – en gouden erfgoedsieraden waren bijzonder populair, aldus de associatie.
Door sporadische uitbraken van COVID-varianten in verschillende regio’s kozen veel Chinezen ervoor reisplannen te annuleren. Dat vrijgekomen reisbudget kan een verdere stimulans zijn geweest voor de aankoop van gouden sieraden.
Lokale producenten onttrokken in januari 186 ton goud aan de Shanghai Gold Exchange – een kleine daling van 4 procent op maandbasis, maar een aanzienlijke stijging op jaarbasis – en lag daarmee ruim boven het maandelijkse gemiddelde van 146 ton voor 2021.
De daling was waarschijnlijk te wijten aan het feit dat sommige producenten al eerder waren begonnen met het aanvullen van voorraden.
Volgens de laatste gegevens van de Chinese douane importeerde China in 2021 818 ton goud, 36 procent meer dan in 2020 en bijna evenveel als in 2019.
De grenscontroles van het land zijn relatief versoepeld gezien het lage aantal COVID-gevallen, maar de belangrijkste drijfveer voor de groei van de import was wellicht het sterke herstel van de goudconsumptie in 2021.
De Chinese vraag naar goud zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk positief blijven. Enerzijds zullen de vertragende economische groei en de neerwaartse trend in huwelijksregistraties de groei van de sector waarschijnlijk beperken, aangezien dit belangrijke stimulansen zijn gekeken naar de vraag.
Maar mocht de goudprijs in 2022 dalen, dan kan de Chinese vraag naar gouden sieraden daarvan profiteren – uit analyses blijkt dat wanneer de goudprijs daalt, de vraag naar gouden sieraden in dezelfde periode toeneemt.
Bron: WGC